„Екоравновесие” ще убива незаконно кученца до 6 месеца | webcafe.bg
newscafe

„Екоравновесие” ще убива незаконно кученца до 6 месеца


18.02.2010, 21:57 (обновена 19.02.2010, 10:14)
бездомно куче

Оставките на ръководството и част от екипа на "Екоравновесие" поискаха от българското седалище на международната фондация "Четири лапи". Причината - заявките на и.д. шефа на общинското предприятие Петър Петров, че на евтаназия ще се подлагат всички кученца под 6-месечна възраст.

Абсолютно противозаконно е предложението на общинското предприятие „Екоравновесие” да бъдат умъртвявани всички бездомни животни под 6-месечна възраст, припомниха пред медиите от фондация „Четири лапи”.

Според д-р Марина Иванова от фондацията умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София”, каза д-р Иванова.

Тя цитира официални данни, според които в момента всяко четвърто куче, заловено от „Екоравновесие”, се умъртвява. Ако обаче бъде прието предложението на шефа на „Екоравновесие”, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

„Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя?!”, попита докторката.

Според „Четири лапи” предложението на Петров цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

От фондация „Четири лапи” се обявиха за смяната на Петров и за още кадрови промени в състава на фирмата. И самият Петров, и по-голямата част от екипа на „Екоравновесие” работат в предприятието от 6-7 години и всеки столичанин може да прецени доколко успешно са си вършели работата, гневят се природозащитниците, които поискаха оставките на персонала.

„Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, заяви Явор Гечев от „Четири лапи”.

От международната фондация са категорични, че сегашното ръководство на „Екоравновесие” няма и никога не е имало ясна концепция за прилагането на общинската програма и изискванията на Закона за защита на животните.

„Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на „Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните”, съобщи Явор Гечев.

По думите на Гечев има данни, че екипи на „Екоравновесие” ловят бездомни животни на територията на съседни общини, докато в София не се работи приоритетно на местата, където се подвизават най-големите популации скитащи кучета – това са циганските махали и промишлените зони на столицата.

Същевременно шефът на „Екоравновесие” официално съобщи на софийските общински съветници, че няма да може да изпълни възложената му задача бездомните кучета да изчезнат от улиците на София най-късно догодина, както е записано в плана на общината, гласуван през 2008 г.

Той оправда провала си с кризата и лошата координация между институциите.

 

Oще: "екоравновесие"  бездомни кучета  фондация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2013, 17:59

1 Спас Чакларев | 24.12.201318:01

Цитираните членове чл.50 и 52 са подменени. Проверете Закон за защита на животните от сигурен източник, а не от случайни сайтове на кучешката мафия.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани