С 10 на сто падат цените в Гърция от 1 август | webcafe.bg
newscafe

С 10 на сто падат цените в Гърция от 1 август

Webcafe.bg
31.07.2013, 16:39 (обновена 01.08.2013, 12:35)
еврозона, флаг, гърция, португалия, испания, италия

Снимка: © Getty Images

Цените в Гърция ще паднат от 1 август заради по-ниската ставка на ДДС върху храните в заведенията и хотелите

В Гърция свалят ДДС на хранителни продукти и напитки в заведенията и хотелите. Очаква се цените да паднат в рамките на 10%.

Намалението е от 23 на 13%, както беше преди три години. По-високата ставка на ДДС затвори хиляди таверни, ресторанти и места за бърза закуска. Безработицата се повиши, скочи и инфлацията.

Сега правителството отново се споразумя с кредиторите да върне по-ниската ставка на ДДС, за да съживи туризма. Очаква се от 1 август крайните цени за клиентите да паднат поне с 10%.

Ставката е диференцирана и от нея се изключва алкохолът.

От днес собствениците на таверни, закусвални, ресторанти вече рекламират по-ниски цени на храни и безалкохолни. Намаляването на ДДС ще се почувства по-слабо при чуждестранните туристи, които ползват пакета - нощувка и храна в хотелите, защото и досега само 10% от услугите там бяха с по-висок данък.

Опозицията и туристическият бранш, които три години водиха истинска война за намаляване на ДДС, изразиха частично удовлетворение. Според тях това трябваше да се случи много преди началото на туристическия сезон.

Опозицията търси отговорните за тази неуспешна мярка, която за три години затвори бизнеса на хиляди гърци.

Обясненията на един премиер

"Казах на тройката кредитори, че ако намалим ДДС от 23 на 13 на сто, ще нараснат приходите в бюджета и ще се намалят данъчните измами. Тройката кредитори не смята така, но прие намаляването на данъка", обясни премиерът Андонис  Самарас.

Той предупреди собствениците на ресторанти, барове и кафенета, че трябва да издават касови бележки, защото ако данъчните измами продължат, то ДДС ще се повиши отново. В случай че тази мярка се окаже успешна, може да последват и други намаления на данъци, допълни министър-председателят.

Миналата седмица финансовият министър Янис Стурнарас обяви, че министерството на финансите разглежда начини за поощряване на данъкоплатците с определени привилегии, ако представят в данъчните инспекции квитанции за платени от тях стоки и услуги, които доказват съответствието между годишните им доходи и разходи.

По думите на министъра след предстоящото експериментално намаляване на ДДС в заведенията от 1 август, което трябва да стимулира потребителското търсене и да увеличи постъпленията в хазната, следващата непосредствена цел е намаляването на осигурителните вноски на гражданите, свеждането на данъчните коефициенти до конкурентоспособно равнище в сравнение със съседните страни, както и намаляване на косвените данъци, веднага щом финансовата ситуация позволи.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани