Отказа се истинският стратегически инвеститор за "Булгартабак" - "Бритиш-Американ Табако" | webcafe.bg
newscafe

Само руснаци кандидати за "Булгартабак"

Webcafe.bg
01.08.2011, 14:17 (обновена 01.08.2011, 14:41)
цигари

Този път руснаците наистина смятат да купят "Булгартабак"...

Единственият стратегически инвеститор за "Булгартабак" се отказа и в наддаването остана само руският кандидат - регистрирана във Виена компания.

"Бритиш-Американ Табако" (БАТ) се отказа от участие в конкурса за приватизация на "Булгартабак холдинг", съобщиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

В агенцията е получено официално писмо от БАТ, в което се казва, че компанията е взела решение да прекрати по-нататъшното си участие в конкурса за продажбата на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг" АД, София.

Като мотиви са посочени "причини от търговски и стратегически характер".

В поредния опит за продажба на тютюневия холдинг на пазара са фабриките за производство на цигари в Благоевград и София, както и преработвателното предприятие "Плевен БТ".

На 25 юли Агенцията по приватизация обяви, че две фирми са закупили информационен меморандум за продажбата на "Булгартабак - Холдинг" АД, София. Това бяха Бритиш Американ (Holdings) Табако Ltd, Лондон и БТ Инвест ГмбХ, Австрия.

Третата фирма, допусната до този етап от конкурсната процедура - "Си Би Фемили Офис Сървис" ГмбХ, Австрия, отпада от по-нататъшно участие.

Крайният срок за подаване на депозит и обвързващи оферти е 15 часа на 29 август 2011 г.

Така оферта за "Булгартабак" вече може да подаде само компанията БТ Инвест ГмбХ, Австрия. По информация в медиите зад дружеството стои руската банка ВТБ (Внешторгбанк).Тя е вторият по големина руски трезор. Правителството на Русия държи 75.5% от акциите. 

Сред дъщерните й компании има и лизингова, застрахователна, пенсионен фонд, факторинги др. Има 12 дъщерни банки - в страните от ОНД, 4 в Европа - Австрия, Кипър, Германия и Франция, също така в Грузия, Ангола и Виетнам. Руската държавна банка участва в "БТ Инвест" ГмбХ чрез дружеството OJSC VTB, в което държи 75.5 процента от акциите.

Oще: бат  булгартабак  втб  приватизация  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани