Пеевски вкара Стойнев в обяснителен режим | webcafe.bg
newscafe

Пеевски вкара Стойнев в обяснителен режим

Webcafe.bg
08.08.2014, 14:16 (обновена 08.08.2014, 17:01)
стойнев

Снимка: © webcafe.bg

Интервюто на Драгомир Стойнев предизвика полемика около въпроса дали без да иска, не е признал наличието на финансов интерес на Делян Пеевски в проекта.

Две български компаниии са напуснали консорциума, който спечели търга за строителство на "Южен поток" в българската му част заради съмненията за обвързаност с Делян Пеевски. Това става ясно от интервю на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев пред bTV.

Напусналите компании са "Техноекспортстрой" и "Промишлено строителство холдинг". Те бяха част от българското акционерно дружество "Газпроект Юг", което си партнираше с руския "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко.

Интересът на Пеевски

Интервюто на Драгомир Стойнев предизвика полемика около въпроса дали без да иска, не е признал наличието на финансов интерес на Делян Пеевски в проекта.

"В медиите и общественото пространство имаше много шум, че едва ли не има фирми на Делян Пеевски, които никъде не излизат, ще строят "Южен поток". Аз исках да ги няма и вече от пет фирми останаха три - "Главболгарстрой", "Понсстрой" и "ПСТ", каза Стойнев пред bTV тази сутрин.

Наложи се по-късно Стойнев да направи изрично уточнение, че не е искал да каже, че Пеевски е свързан със строителните компании.

"Никъде в регистрите както българските, така и тези, които са на руската компанията "Стройтранзгаз" не излизат тези имена. Особено Цветан Василев и Делян Пеевски нямат фирми в "Южен поток". Но с оглед развитието на проекта и шума, който се вдига са останали три фирми български и една руска, която е подменена (Стройтрансгаз, б.р.)", обяснява Драгомир Стойнев пред Агенция "Фокус".

Заличени обстоятелства

"Газпроект Юг" АД, което участва в българо-руския консорциум, е създадена на 8 ноември 2013 г. В дружеството влизаха 5 български фирми - "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "ПСТ Холдинг", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Понсстройинженеринг".

За представител на дружеството като член на съвета на директорите беше назначен Иван Мирински, собственик на компанията "Водстрой 98" АД, приватизатор на "Промишлено строителство холдинг" и зам.-председател на Камарата на строителите в България.

Точно Иван Мирински беше окачествен от банкера Цветан Василев (в интервюто му за bTV от Виена) като една от "марионетките" на Делян Пеевски, които "разпределят всички строителни проекти и обекти в държавата".

Оказва се, че на 24 юли 2014 г. - един ден след оставката на правителството на Пламен Орешарски - Иван Мирински е напуснал съвета на директорите на "Газпром Юг" АД, а на негово място като представител на компанията е определен Георги Чолаков. Това показва справка в Търговския регистър. В същия ден е вписано и заличаване на Иван Шарланджиев от съвета на директорите на фирмата.

Освен промяната на ръководството, компанията е сменила и седалището и адреса на управление - от ул. "Шандор Петьофи" 13-15, на който се води офисът на Корпоративна търговска банка - на ул. "Дамяница" 3-5 (на адреса на "Главболгарстрой").

Руски гамбит

Фирмата на Генадий Тимченко обяви, че се отказва от участието си в проекта, за да не задържа развитието му. Генадий Тимченко е един от 20-те души в първия списък със санкции, наложени от ЕС и САЩ на Русия заради украинската криза. Тимченко обяви, че възнамерява да отстъпи позицията на "Стройтрансгаз" на "Центъргаз" - дъщерна компания на "Газпром".


Oще: газпроект юг  газпром  генадий тимченко  главболгарстрой  делян пеевски  драгомир стойнев  иван мирински  ктб  понсстройинженеринг  проект  промишлено строителство холдинг  пст холдинг  стройтрансгаз  техноекспортстрой  цветан василев  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.06.2014, 19:44

1 doni | 08.08.201419:11

Ти да видиш, как добре се е справил тоз бивш министър! Чак да не повярва човек! Подозирам, че Стойнев ще има да обяснява мно-о-о-о-го отсега нататък, така че това не е всичко! Въпрос
   

оценка

+2 -0