Почти 100% сигурно е, че цените на горивата у нас ще бъдат замразени, съобщи "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

ЛУКойл склони на молбата на Борисов за месец без поскъпване

Webcafe.bg
23.03.2011, 10:35 (обновена 23.03.2011, 16:54)
Коли

Подарък от ЛУКойл за българите - временно замразяване на цените на горивата

За един месец цената на дизела, продаван по бензиностанциите на "Лукойл", замръзва на 2.49 лв. за литър, не и тарифите на бензинаи. Това е резултатът от мисията на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев в Москва, на която той получи разрешението на компанията-майка за временния мораториум.

В същото време правителството ще приложи мерки, които трябва да свалят цените на горивата с около 14 стотинки, съобщи днес министърът на финансите Симеон Дянков след срещата на правителството с превозвачи, производители и вносители на горива.

Постигнато бе споразумение за отпадане на биокомпонентата в дизела до края на 2011 г., което ще намали цената на този вид гориво с 6 ст./л. Тази промяна ще се регламентира с поправки в Закона за ВЕИ, който е на второ четене в парламента.

Отделно ще бъде намален резервът, който производители и дистрибутори са длъжни да поддържат, но няма да се наложи държавата да финансира увеличаването на своя дял, тъй като се позволявало намаление на 60-дневните запаси . От тази марка отделно се очаква горивата да поевтинеят с още 6-7 ст./литър.

До края на април 2012 г. запасите за гориво няма да са за 60 дни, а за 50 дни. Освен това до края на април тази година запасите на фирмите ще са за 40 дни. От април 2012 до април 2013 г. запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни. Тези мерки ще свалят общо цената на горивата с около 14 стотинки, смята Дянков.

Проблем пред новите преговори можел да възникне и заради скандала в последните дни между "ЛУКойл" и икономическия министър Трайчо Трайков. Според запознати от нефтената компания били готови да седнат на масата, ако преговорите се водят от вицепремиера Симеон Дянков или от транспортния министър Александър Цветков. Така и стана - и Трайков, но и Цветков отсъстваха от масата на преговорите.

Няма да се променя режимът на внос на горива и да се разреши акциз и ДДС да се плаща на границата. В момента при внос горивата се вкарват в акцизни складове. Според вицепремиера Симеон Дянков либерализация на режима на вноса щяла да увеличи контрабандата на горива.

"Крайната цена на горивата не е тема на надзорния съвет, а на оперативното ръководство на "ЛУКойл България" и на крайните дистрибутори. В надзора обсъждаме параметрите на дружеството, резултатите, дейностите, и нещата, които да предприеме, за да бъде добре поставено на пазара.

Въпреки това в петък предстои събрание на надзорния съвет и аз директно ще поставя въпроса за крайната цена на нефтопродуктите, които продаваме в България. Предстои тя да бъде обсъдена". Това е заявил пред "24 часа" зам.-транспортният министър Камен Кичев, който е представител на държавата в бургаския "Нефтохим".

На въпрос защо не го е направил по-рано той каза, че последното заседание на надзора е било през декември, което било преди кризата в Северна Африка.

Oще: бензин  бойко борисов  валентин златев  дизел  лукойл българия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 16:13

1 Angelinoff | 23.03.201116:22

Абе цял живот ще съжалявам, че не съм се родил в Щатите през 1954-та ....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани