Припомнят на България, че ще плаща, ако се откаже от проекта Бургас-Александруполис | webcafe.bg
newscafe

Москва, 15 юли, Бургас-Александруполис...

Webcafe.bg
19.06.2010, 11:59 (обновена 19.06.2010, 12:45)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Крайният срок за екооценката за Бургас-Александруполис се премести за февруари 2011-а

В опит да се измъкне легално от проекта за тръбата Бургас-Александруполис, България удължава до февруари догодина срока за екооценката, без която проектът не може да започне.

Миналата есен позицията на правителството беше, че ще е готова до средата - или най-късно до края на тази година. За да пресекат опитите на правителството да се измъкне от изгодния основно за Гърция проект, назовани и неназовани източници от България и Русия започнаха да облъчват информационната среда с изявления за пропуснати геостратегически ползи, заплахи за санкции - политически и финансови, и прочие.  

Днес стана ясно, че Москва свиква среща за съдбата на нефтопровода Бургас-Александруполис на 15 юли. В руската столицата се очакват представители на България и Гърция - акционери в компанията "Трансболкан пайплайн", създадена за строителството на тръбата. Най-големият акционер в проекта е Русия. 

Ако България реши да се оттегли от проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис, ще й бъдат наложени икономически санкции, но по-страшни са политическите, заяви изпълнителният директор на българския клон на "Трансболкан пайплайн" Пламен Русев. Той не конкретизира какво има предвид под политически санкции и кой ще ги наложи - Русия и Гърция заедно или поотделно...

Преди днешното изявление на Русев, вчера руската страна напомни първо, че България дължи 7 млн. долара за вноската си в съвместното предприятие за 2009 г., която не е платила, и второ: Гърция може да ни заплаши да й бъдат възстановени направените от нея до момента $20 млн.

Освен персонално публично изявление на премиера Бойко Борисов, няма официално решение на българското правителство, че се отказва от проекта за тръбата, замислен още от 80-те години на миналия век. Не са уведомени официално нито Москва, нито Атина.

Преди седмица и строителният министър Росен Плевнелиев заяви, че правителството не е взело окончателно решение ще участваме ли или не в проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. Плевнелиев припомни, че зелената светлина за проекта дава изискваната по закон екологична оценка (ОВОС - Оценка за въздействието върху околната среда). 

За да е готова екологичната оценка по проекта Бургас-Александруполис е необходимо инвеститорът да внесе доклад с такава оценка, а такъв към момента няма, заяви днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред dariknews.bg.

По думите й очаква се до края на септември тази оценка все пак да бъде внесена, след което ще се премине и към следващата стъпка - оценка на качеството на доклада.

"По-важното обаче е, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разглежда качеството на доклада", поясни Караджова. Ако не съдържа достатъчно качествена информация, ще се върне за доработване.

"Ако качеството е добро, ще започнат обществени обсъждания. След това има време за произнасяне на компетентния орган, на Висшия експертен съвет. В него има широко представителство на институции, на неправителствени организации, на граждани", обясни министърът. "В най-добрия случай това решение ще бъде взето към февруари 2011-а", заяви Караджова.

За АЕЦ "Белене" тя обясни, че обектът е получил положителна оценка за влиянието си върху околната среда и е дадено разрешение за строеж. Изготвянето на нова оценка ще бъде наложително единствено, ако се промени технологията, заяви екоминистърът.

Oще: бургас-александруполис  гърция  екооценка  москва  нефтопровод  нона караджова  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани