Христо Динев седна в стола на Кокинов | webcafe.bg
newscafe

Христо Динев седна в стола на Кокинов

Webcafe.bg
16.01.2014, 13:27 (обновена 16.01.2014, 13:30)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Преди 8 години именно уволненият дисциплинарно обвинител го победи

Висшият съдебен съвет най-накрая избра титуляр на поста градски прокурор на София. Досегашният районен обвинител Христо Динев беше предпочетен от 16 съдебни кадровици. Следователят от СГП Бойко Атанасов получи само 5 гласа. Трима членове на съвета се въздържаха.

До процедурата се стигна, след като Николай Кокинов беше забъркан в СРС скандал. Запис от среща в Банкя показа как градският прокурор предоставя на Бойко Борисов и Мирослав Найденов материали от течаща проверка срещу последния. Освен това, тримата пиперливо коментираха различни лица от политиката и съдебната система. Кокинов подаде оставка, но освен това ВСС го уволни дисциплинарно.

Mediapool припомня, че и двамата претенденти вече са се кандидатирали за ръководители на градската прокуратура, но са губили от предишния титуляр. Христо Динев бе пробвал през 2006 г., а Бойко Атанасов - през 2011 г. И в двата случая Николай Кокинов се оказа твърде тежък съперник за тях.

По време на изслушването си, Динев посочи, че ще работи за решаване на проблемите със срочността в СГП и ще обяви конкурси за назначаване на постоянни бройки обвинители за сметка на назначените в градската прокуратура.

Христо Динев застана начело на СРП преди по-малко от година и членът на съдебния съвет Соня Найденова коментира, че той много бързо „изоставя" тази си месторабота. Новият градски прокурор на София и жена му имат да връщат почти 500 000 лв. кредити. Пред ВСС той бе лаконичен, като отговори, че има достатъчно доходи и имоти и не се притеснява за кредитите си.

Oще: бойко атанасов  всс  николай кокинов  прокуратура  сгп  христо динев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.