Работодатели с черен етикет | webcafe.bg
newscafe

Работодатели с черен етикет

Webcafe.bg
23.03.2012, 11:39 (обновена 23.03.2012, 15:35)
симеон дянков

До момента нищо от обещаното от вицепремиера Симеон Дянков за металурзите и миньорите - крепостни на един работодател, не се е случило

Собственикът на ГОРУБСО-Мадан и на ОЦК-Кърджали Валентин Захариев не спазва ултиматума, даден му от вицето Симеон Дянков. Заплатите на работниците в двете предприятия още не са платени, а те стачкуват от началото на месеца и заради лоши условия на труд. Миньорите не са получавали работно облекло от 3 месеца.

Крайният срок, даден на Захариев, да се издължи, изтича в края на деня, но развръзка няма. Хората се готвят да блокират пътищата с Гърция.

За разлика от напоителните репортажи за пороите в харманлийското село Бисер обаче, повечето големи медии не се трогват от тежката ситуация на хората в Кърджали и в Мадан.

Миньорите от Мадан не вземат заплати повече от 10 месеца, освен някакви малки аванси, а от три месеца няма и такива. Захариев, който е и бивш собственик на "Кремиковци", "признава" за дължими възнаграждения за не повече от 2 месеца.

Въпреки гръмките анонси на Симеон Дянков, че до вчера ГОРУБСО-Мадан ще има нов собственик, който ще изплати задълженията към работниците и държавата, това не се случи. Типично за кремиковския мениджър, появиха се скрити задължения за 12 млн. евро, които провалиха продажбата. Същият номер беше приложен и при препродажбата на "Кремиковци" на индийския магнат Прамод Митал.

Работниците заплашиха да блокират републиканските пътища и магазините, ако не си получат парите до края на деня.

Николай Вълканов - собственик на "Минстрой" и на ГОРУБСО-Златоград, Първа инвестиционна банка (ПИБ) и дружество от групата "Химимпорт" са кандидатите. При появата на милиони дългове, те тутакси се разколебаха, стана ясно от изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Смяташе се, че дълговете са 10 млн. лева.  Тези 12 милиона не са задължения, а форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест, уточни Добрев. По думите му обаче преговорите продължавали.

Напрежението в Мадан ескалира до степен работниците да спират децата си от училище, което принуди държавата да се намеси по-активно. Днес те заплашиха,  че ще блокират републиканските пътища и магазините в града, ако не си получат парите до края на деня, заяви пред БНР Мехмед Бодуров, синдикален лидер.

Работниците са изпратили декларация до премиера Бойко Борисов и твърдят, че "финансовият министър отлично знае как да преведе тези пари, а после чрез купувача да си ги върне."

Те предлагат това да стане от Гаранционния фонд, а след продажбата на ГОРУБСО-Мадан държавата да си вземе парите от новия собственик.

Според Добрев, ако не се случи сделката в срок, процедурата няма да е в полза на работещите хора там. Дянков също припомни, че евентуално обявяване на дружеството в несъстоятелност ще остави миньорите без препитание поне за година и половина. Справка: фалитът на "Кремиковци".

Добрев каза още, че със Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира оттук нататък да не се дават концесии на фирми, които не са доказали, че са достатъчно отговорни. Преди няколко дни беше връчено предизвестие с 30-дневен срок за разваляне на концесията със Захариев.

Oще: валентин захариев  горубсо  делян добрев  дългове  държава  задължения  заплати  кърджали  мадан  нап  оцк  работници  симеон дянков  собственик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

4 post deluvian | 24.03.201209:25

А кой даде на тоя зулус Захариев концесия за още държавни предприятия, след като доказано ограбва и унищожава всичко, което докопа - напр. Кремиковци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 23.03.201219:46

тия па идеалисти... държавата ни е капиталистическа.
гласували са за десно правителство.. работещи в частно предприятие.. и накрая аз жалкия трудещ се да покривам освен на кръвопийците управляващи сметките и на тия. алооооо соц-а свърши 89-та. Са като не земеш една заплата бегаш и не ревеш на държавата. Това е положението. да ви серем и на републиканската мрежа дет ше блокирате. само на гуми не мое ви смогне човек от тия кратери!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

2 rossbul | 23.03.201216:21

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 23.03.201214:52

Хипотетично, сега трябва Валентин Захариев да убие Симеон Дянков и после народа да обеси Валентин Захариев за убийството на министъра.
Нещо такова да се случи с целия ни бизнес и политически "елит".
И положението ще се оправи.
Няма такава държава, като България.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани