Грипна епидемия и в София, но без ваканция за учениците | webcafe.bg
newscafe

Грипна епидемия и в София, но без ваканция

Webcafe.bg
22.01.2014, 14:17 (обновена 22.01.2014, 17:24)
Здраве - бъдещето

Снимка: © atropaworkshop.com

Преди дни в София-област бе обявена грипна епидемия при 318 заболели на 10 000 души

След Софийска област, и в столицата беше обявена грипна епидемия от 23 януари - от Столичната регионална здравна инспекция.

Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена в още пет области - Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол, предаде bTV. В тях живеят общо около 1.3 млн. души. Най-рано обявиха грипна епидемия в Бургас.

Въпреки обявената епидемия, просветното министерство до 17 ч не издаде заповед за грипна ваканция в столичните училища.

По даннни на директорите на учебните заведения няма изискуемите 30 % болни деца във всеки клас. По тази причина според тях засега няма основание учениците да останат у дома. При всички случаи грипната ваканция няма да е повече от 3-4 дни, допълниха от образователното ведомство.

Всекидневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция на нарастване на заболяемостта, съобщиха обаче от РЗИ.

През периода от 13 януари до 19 януари 2014 г. в София бяха регистрирани 189 респираторни заболявания на 10 000 души население.

От 20 януари 2014 г. регистрираме всекидневно нарастване на броя на болните от ОРЗ, с което ще достигнем епидемични нива на заболяемост.

Преди дни в София-област бе обявена грипна епидемия при 318 заболели на 10 000 души.

С обявяването на грипната епидемия в София-град се разпореждат ограничителни меркив лечебните заведения, засягащи профилактичните и плановите дейности.

Спират се детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановата оперативна дейност; свижданията в лечебните заведения.

Регионалният инспекторат по образованието София е уведомен "за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия".

С писмо на директора на СРЗИ се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки.

Заради обявената за Софийска област грипна епидемия всички училища в областта са в 7-дневна ваканция от 21 януари. 

Днес пък грипната ваканция бе отменена за Бургас. От утре - четвъртък, учениците ще имат нормални учебни занятия. 

Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена и в областите Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Oще: грипна епидемия  заболявания  софийска област  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.