Ревнивият любовник-прокурор от Хасково тръгва към уволнение | webcafe.bg
newscafe

Ревнивият любовник-прокурор от Хасково тръгва към уволнение

Webcafe.bg
17.11.2011, 12:21 (обновена 18.11.2011, 11:53)
борис велчев

Снимка: © БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев: Мотивите са, че колегата Ванчев е увредил престижа на съдебната власт с поведение, несъвместимо с Етичния кодекс на българските магистрати

По предложение на главния прокурор Борис Велчев Висшият съдебен съвет образува дисиплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев за уронване на престижа на съдебната власт. По неофициална информация, Ванчев незаконно е подслушвал своя позната.

Главният прокурор Борис Велчев обаче отказа да потвърди или отрече това: "Мотивите са, че колегата Ванчев е увредил престижа на съдебната власт с поведение, несъвместимо с Етичния кодекс на българските магистрати. Знаете, че Законът за съдебната власт категорично ни забранява да правим коментар по дисциплинарни производства.

Ако очаквате да ви дам данни и да замеся имена, няма да го направя. Ако го направя сега, би го опорочило това производство. Искам най-тежкото наказание и го правя съвсем убедено. Не съм разговарял с Ванчев. Мисля, че след това, което видях и установих чрез събраните дотук доказателства, разговорът ни би бил излишен".

Срещу Ванчев няма образувано досъдебно производство, т.е. събраните доказателства срещу него не са достатъчни за дело. Затова и искането на Борис Велчев е за уволнение заради нарушаване на етичните правила.

Списание "Правен свят" съобщи вчера, че Велчев е внесъл предложение за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Според източниците на "Правен свят" от Хасково наскоро е имало проверка в местната окръжна прокуратура и са открити нарушения. Във връзка с тях Ванчев е бил в София в понеделник да дава обяснения.

Според местни магистрати той има интимна връзка със съдийка, която наскоро кандидатства за шеф на Хасковския окръжен съд. Почнал обаче да я ревнува и я сложил на "подслушване" - естествено, незаконно. Така прихванал нейни разговори с високопоставени магистрати и политици. Ванчев в момента е в отпуск. От сайта Haskovo.net са се опитали да се свържат с него, но той не вдигал телефона си.

Иван Ванчев бе избран от ВСС за административен ръководител на Хасковската окръжна прокуратура през лятото на 2009 г. Това е неговият втори мандат като шеф. Тогава той спечели надпреварата с Петър Мидов и Светлозар Костов, който пък наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Оказва се, че Ванчев е наел частeн детективи, за да следи председателя на районния съд в града Миглена Тянкова, предаде Mediapool. Срещу него няма да бъде образувано наказателно производство, защото няма изричен текст в НПК, който да забранява записването на разговори от подобен род. Записите са са направени "на частно" извън реда на Закона за специалните разузнавателни средства. Използването на частни детективи също не е нарушение на закона.

Членове на ВСС неофициално коментираха пред Mediapool, че заради намесването на името й в тази лична драма, прераснала в публичен скандал, може да попречи на Тянкова при кандидатирането й за председател на окръжния съд в града, пише авторът на публикацията Красен Николов.

Oще: борис велчев  всс  иван ванчев  интимна връзка  подслушване  прокуратура  прокурор  съдийка  хасково 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани