Над половин милион души са засегнати от кризата с КТБ | webcafe.bg
newscafe

Над половин милион души - засегнати от кризата с КТБ

Webcafe.bg, по "Фокус"
12.09.2014, 16:47 (обновена 12.09.2014, 16:55)

1 от 4 снимки Назад Напред

Васил Велев и Сашо Дончев

Снимка: © webcafe.bg

Васил Велев и Сашо Дончев по време на срещата в БСК

Пряко или косвено от ситуацията в КТБ са засегнати над 500 000 български граждани. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, по време на среща в Българската стопанска камара между бизнес, синдикати, общественици и омбудсмана Константин Пенчев. Според него 8% от средствата в банковата система не работят и поиска разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ.

"Българската народна банка не е зависима от законите, а от някой друг. Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да ги кара да си вършат работата", заяви Велев. Той посочи, че се правят усилия за разрешаването на казуса, включително от главния прокурор.

Присъстващите на срещата се обединиха около това, че Централната банка и властта са отговорни за случая с КТБ. Колкото повече се бави БНБ с решение относно казуса с КТБ, толкова е по-малка вероятността банката да отвори отново врати, каза председателят УС на БСК Сашо Дончев. Според него Корпоративна търговска банка не трябва да бъде спасявана с обществени средства. Той призовава за свикване на Консултативния съвет по фискална стабилност. Според Дончев би могло да се върнат и влоговете, които не са гарантирани по закон (гарантирани са влогове в банките до 100 000 евро).

Сашо Дончев заяви, че има възможност блокираните средства да заработят и да се превърнат в капитал на банката. Според него не може тарикатлъкът на една група хора да бъде плащан от цялото общество. По думите му, ако обществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще повлече още много други и ще стане страшно.

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че казусът с КТБ виси със страшна сила. Това не е казусът на една банка, това не е търговски казус, не е частен случай, а проява на случващото се в нашето общество, каза Пенчев. Според него тези институции, които имат право да взимат решения в подобни случаи, когато една банка изпадне в ликвидна криза, отказват да изпълняват функциите си. Поради това ние се събрахме и казахме "не", държава има и няма да позволим да кажем, че държава няма, коментира Пенчев.

Работодателите и синдикатите предвиждат да започнат съвместни действия на организирани протести, ако БНБ не влезе във функциите, които законът й възлага.

Oще: банка  банкер  банки  бнб  бск  васил велев  корпоративна търговска банка  ктб  сашо дончев  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани