Ревизия на имуществото за обвиняемите за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Ревизия на имуществото за обвиняемите за КТБ

Webcafe.bg
17.07.2014, 10:19 (обновена 17.07.2014, 10:28)
ктб

Петима души са с повдигнато обвинение, между тях не е мажоритарният собственик на банката Цветан Василев. Имущественото състояние на обвинените ще бъде проверено и от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Периодът на проверката обхваща последните 10 години.

Прокуратурата работи по три направления в разследването за КТБ - престъпления по служба от страна на служители на "Банков надзор" в БНБ, длъжностни присвоявания от служители в КТБ и престъпления против стопанството, извършени от служители на банката.

Петима души са с повдигнато обвинение, между тях не е мажоритарният собственик на банката Цветан Василев. Имущественото състояние на обвинените ще бъде проверено и от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Периодът на проверката обхваща последните 10 години.

Това става ясно в обобщена информация, публикувана на сайта на Прокуратурата "поради високия обществени интерес".

От справката става ясно, че разследването по съмнения за длъжностни престъпления в БНБ е започнало още на 27 март 2014 г. - един месец след получаването на сигнала от "Протестна мрежа". По това разследване беше привлечен като обвиняем подуправителя на БНБ Цветан Гунев за "бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й".

Прокуратурата съобщава, че във връзка с производството са извършени претърсвания в офисите на "множество търговски дружества - кредитополучатели" и са иззети относими към случая документи.

По второто направление - за липсващите 206 млн. лева от трезора на КТБ - прокуратурата се отказва от първоначалната версия за изнасяне на парите директно от трезора на банката и се придържа към версията, че сумата е присвоена в периода от края на 2011 г. до поставянето на КТБ под специален надзор.

Според прокуратурата е оформена документна измама, която да прикрие пред квесторите лиспата на парите в трезора, която е натрупвана през годините. Става ясно, че главната касиерка на банката Маргарита Петрова е дала показания, че един ден преди влизането на квестори в КТБ е предала посочените пари "пакетирани в чували" на Иван Стойков. Стойков е управител на "Бромак" ЕООД - фирмата мажоритарен акционер в КТБ. Петрова твърди, че е изпълнила искането му, след като получила протокол и писмена резолюция "Да", подписана от изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев.

Обвинението обаче е установило, че на 19 юни теглене на пари в брой не е извършено, а че са засечени счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в главната каса на КТБ АД на суми в посочения по-горе размер (левова равностойност на 205 887 223 лева).

По това дело са привлечени като обвиняеми четирима души - Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова - главен счетоводител и Борислава Тренева - зам.-главен счетоводител.

От прокуратурата съобщават още, че няма да протестират определението на Софийския градски съд от понеделник, с което изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев бе освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева.

Докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании са приобщени към материалите по делото и незабавно е започнал техният анализ, паралелно с планиране и провеждане на съответни действия по разследването. Разпитани са длъжностни лица от БНБ, КТБ и кредитополучатели.

Прокуратурата официално потвърждава, че не е изнасяла оригинални кредитни досиета от КТБ, а са използвани само копия на документите, за да не се възпрепятства одита.

Става ясно и че в понеделник е бил създаден съвместен екип с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, който ще провери имуществото на обвиняемите лица за период от 10 години назад.

 

Oще: банка  банков надзор  бнб  документна измама  ктб  маргарита петкова  обвинение  орлин русев  прокуратура  трезор  цветан василев  цветан гунев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани