Кабинетът тегли заем от 335 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът тегли заем от 335 млн. лева

Webcafe.bg
14.12.2011, 17:37 (обновена 14.12.2011, 17:50)
левове

Правителството тегли заем от 335 млн. лева, за да плати по схеми в земеделието

Правителството одобри на днешното си изнесено в Пловдив заседание договор за изтегляне на държавен заем от eдинствената държавна банка - Българска банка за развитие (ББР).

Става въпрос за 335 млн. лева, които ще бъдат предоставени за ползване от Разплащателната агенция към Държавен фонд "Земеделие". С тях ще бъдат изпълнени гаранционни схеми по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. С подписването на договора финансирането ще бъде осигурено още в края на 2011 г.

Така ще се предотврати забавянето на стартирането на гаранционните схеми, като се увеличи делът на предприятията по смисъла на Закона за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до източници за кредитиране.

Очаква се това да повиши и доверието на банковите и кредитни институции към кредитоискателите бенефициент в земеделския сектор, става ясно от прессъобщението за заема.

Кабинетът отпуска още 5,4 млн. лева на Министерството на отбраната, с които то да издължи неплатени ДДС и лихви към Агенция "Митници" във връзка с погасяването на задължения по договора си с фирма "Аления Аеронаутика", която е доставила на военното ведомство транспортни самолети "Спартан".

Междувременно днес стана ясно, че рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) промени прогнозата си за Societe Generale Express Bank AD и Българската банка за развитие от позитивна на стабилна, съобщи "Ройтерс". Агенцията е потвърдила оценката си по дългосрочния дълг на двете институции.

Вчера "Фич" (Fitch) намали дългосрочната си оценка за дълговете на България в местна и чуждестранна валута от положителна на стабилна, мотивирайки се с помръкващите перспективи пред европейските икономика и финанси. Същото се случи и с оценките на Чехия, Латвия и Литва.

Oще: fitch  ббр  кредит  пловдив  правителство  прогноза 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани