САЩ в очакване на момента "Спутник" | webcafe.bg
newscafe

САЩ в очакване на момента "Спутник"

Webcafe.bg
26.01.2011, 11:59 (обновена 26.01.2011, 12:17)
обама, реч

Снимка: © Getty Images

"Това, което можем да направим, и което Америка прави по-добре от всеки друг, е стимулиране на креативността"

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че световният икономически ред се е променил за едно поколение и призова страната си да инвестира и да се обновява, за да бъде на висотата на предизвикателствата, отправяни от икономики в подем като Китай и Индия.

Обама започна годишното си обръщение "За състоянието на съюза", прочетено на обща сесия на двете камари на Конгреса, с анализ на икономическите реалности. По време на речта си Обама призова към създаване на нови работни места, което да доведе до създаването на нова, водеща световна икономика, основана на иновации и нови индустрии, като използва нова и необичайна за политическия си език метафора - "моментът "Спутник", като при това използва руската дума, коментира "Вашингтон пост".

Стимулиране на креативността

"Мнозина американци си спомнят за времето преди глобализацията, когато беше достатъчно да се работи здраво, за да получиш прилични заплата и социални придобивки. Но светът се промени и за мнозина тази промяна беше болезнена", заяви Обама и добави, че за едно поколение технологичните революции са променили начина, по който хората живеят, работят и търгуват.

В словото си Обама подчерта, че никой не може да прогнозира коя ще е следващата голяма индустрия и откъде ще дойдат новите работни места. „Преди 30 години ние не можехме да знаем, че нещо, наречено Интернет, ще доведе до икономическа революция. Това, което можем да направим, и което Америка прави по-добре от всеки друг, е стимулиране на креативността", каза Обама.

Моментът Спутник

САЩ днес имат шанс да дръпнат напред в развитието подобно на скока, който бе постигнат чрез "космическата надпревара" със СССР преди половин век, заяви Обама.   

"Когато Съветският съюз ни победи, излизайки в Космоса с изстрелването (на първия спътник на Земята през 1957 г.), нямахме и най-малка представа как ще надделеем в борбата за стигане до Луната. Науката не беше на това равнище. НАСА изобщо я нямаше", подчерта Обама. Въпреки това, "след като вложихме средства в повишаването на качеството на научните изследвания и в образованието, ние не само надминахме СССР, ние отприщихме вълна от иновации, която създаде нови отрасли на промишлеността и милиони нови работни места", продължи президентът. "Сегашният момент е за нашето поколение това, което беше времето на "Спутник", каза образно Обама.

Замразяване на вътрешните разходи

В доминираното си от икономически въпроси слово Обама предложи да се замразят вътрешните разходи за пет години. По думите му това ще позволи да се съкрати дефицитът с над 400 милиарда долара в течение на следващото десетилетие и да се намали разходната част на бюджета до най-ниското й равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г).

Президентът на САЩ призна, че тези мерки ще изискват болезнени съкращения и припомни, че вече са замразени заплатите на федералните служители за следващите две години.

"Сега за гражданите на САЩ от решаващо значение е дали ще има нови работни места и нови отрасли, дали те ще бъдат създадени в тяхната страна или някъде другаде, дали Америка ще съумее да запази лидерството си, превърнало я не просто в място на картата, а в светлина за света", заяви американският президент.

Oще: барак обама  икономика  реч  сащ  спутник 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 27.01.201101:18

Късно.... Ама има шанс да влее малко акъл в реднеците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

2 Калоянчо | 26.01.201115:58

До зизитоп,

Явно не си чул и дума от речта, но имаш мнение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 13:28

1 Ziezi | 26.01.201113:34

Пффф!!! " Светлина за света", тоя си вярва! Тази светлина е изгаснала преди поне 20 години и няма шанс да светне отново!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани