Дипломите ни за висше пак се признават в Турция | webcafe.bg
newscafe

Дипломите ни за висше пак се признават в Турция

Webcafe.bg, по БТА
20.03.2013, 15:31 (обновена 21.03.2013, 12:12)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Вече няма проблем с дипломите ни за висше образование в Турция

Съветът за висше образование на Турция премахна забраната, която бе въвел за легализирането в Турция на дипломите, издавани от български висши учебни заведения на турски студенти, и разреши да продължи приемането на турски студенти в България.

Решението е публикувано вчера на сайта на съвета и вече е в сила.

През май 2012 г. Съветът за висше образование преустанови признаването на дипломите, издавани от българските висши учебни заведения, с мотива, че много дипломи са били фалшифицирани. Спря и изпращането на турски студенти в България.

Последва поредица от разговори между двете страни. Последният бе по време на посещението на президента Росен Плевнелиев и тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов в Анкара.

На 19 декември 2012 г. Анкара удължи с още три месеца забраната за признаване на дипломите. Общо осем хиляди дипломи, издадени в България, подлежат на проверка от турска страна. Повечето са издадени от медицински и инженерни факултети.

На последното заседание на Съвета за висше образование е било решено изцяло да бъде вдигната досегашната забрана за признаването на българските дипломи. Дейността ще продължи оттам, където е бе прекъсната, уточниха от съвета.

От сайта на турския Съвет за висше образование са премахнати всички изрази, с които доскоро се препоръчваше на турските студенти да не отиват в България да учат, понеже дипломите на българските учебни заведения са невалидни в Турция.

Oще: висше образование  вуз  дипломи  образование  сергей игнатов  студенти  турция  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани