Да посечеш роял | webcafe.bg
newscafe

Да посечеш роял

Webcafe.bg, по bTV
24.09.2013, 11:11 (обновена 24.09.2013, 13:01)
пиано

Снимка: © Getty Images

Според едни хамали от капака на роял "Блютнер" става чудесна маса

Директорът на Младежкия център в Димитровград Христина Ташева е издала заповедта за унищожаване на ценен роял "Блютнер", който е бил на бившия Младежки дом и според нея бил "помощна мебел", стана ясно от репортаж на bTV. Телевизията вчера пусна първа новината за унищожаването на скъпия музикален инструмент.

В крайна сметка Ташева подаде оставка без угризения на съвестта, а лирата, спасена от унищожения роял в Младежкия център в града, вече е само декор в репетиционната зала на духовия оркестър.

Предисторията

Музикантите от духовия оркестър на Димитровград, пристигайки за репетиция, сварват хамали, които изнасят рояла на Младежкия център на парчета.

Според Ташева музикалният инструмент бил опасен брак - не свирел и заплашвал да падне върху някое дете.

"За вас той е един роял. За мене беше една огромна опасност, която на всичкото отгоре не можеше да свири като роял, не можеше да бъде ползвана като роял", казва Ташева.

"Аз съм работил на него преди 5-6 години. Нямаше му нищо", заяви обаче диригентът на духовия оркестър в Димитровград Борис Вълканов.

"Не беше ремонтиран и ще ви кажа защо - защото за нас беше въпрос на време да бъде махнат.

Както когато ми се развали на мене хладилникът, аз не му купувам нова вратичка", коментира Ташева.

Всъщност

По-късно обаче става ясно, че всъщност първоначално Ташева искала музикалният инструмент да бъде изнесен цял от сградата.

Експерти в същото време установили, че това би било много скъпо начинание заради поставени на всеки етаж на центъра прегради, които трябвало да бъдат махнати и поставени след това отново.

Това обяснява самата тя, уточнявайки, че именно това затвърдило решението ѝ роялът да се разглоби, за да бъде изнесен, тъй като бил бракуван преди 20 години, вече не служел като музикален инструмент и се използвал само като мебел за украшение.

Според музикалния педагог Борис Вълканов обаче истината е друга.

"Работил съм на него преди 6 години. Беше хубав инструмент. Никой не го е поглеждал, сигурно не са знаели, че свири", коментира той.

Експерт на общината също взе отношение по скандалния случай. Антоанета Шаркова обясни, че Центърът за работа с деца и младежи е общинска структура от 2008 г., а Ташева била третият му директор, който правел опити да установи произхода на рояла.

Той бил предоставен от предприятия в града - от неговия бивш културен дом. "Няма документация, затова не е заведен като материална собственост на центъра", посочи още представителката на местната власт.

Натрошеният роял е на световноизвестната марка "Блютнер", ръчно производство от средата на миналия век. Според музикантите е доста ценен.

В такова състояние той вече не може да бъде сглобен и да свири. Според хамалите от капака му ставала чудесна маса.

Посичането на рояла най-вероятно ще струва поста на директорката. В общината обаче има още няколко такива рояла, които сега кметството издирва, за да ги спаси от човешката глупост.

Oще: блютнер  димитровград  роял  христина ташева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани