Брюксел започна разследването на БЕХ | webcafe.bg
newscafe

Брюксел започна разследване на БЕХ

Webcafe.bg
05.07.2013, 15:19 (обновена 05.07.2013, 21:19)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Европейската комисия обяви, че започва процедура по детайлно разследване дали Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" нарушават конкурентните правила на Евросъюза.

Разследването е заради съмнения, че Българският енергиен холдинг и дъщерните му дружества за доставка на газ и газова инфраструктура може би възпрепятстват достъпа на конкурентни компании до ключова инфраструктура за пренос и съхранение на природен газ. Това според комисията се прави с открити или мълчаливи откази или отлагания на искания на трети страни за достъп.

Освен това може да е налице и възпрепятстване на достъпа до основния газопровод за внос - като свободният му потенциал се запазва от тези компании, вместо да се предложи на пазара, обясняват от Европейската комисия.

Констатацията на ЕК е, че без достъп до ключовата инфраструктура никоя компания не би могла да се конкурира с "Булгаргаз" на газовия ни пазар и че колкото по-малко конкуренция има на този пазар, толкова по-малко избор и по-лоши условия ще получават потребителите.

От Еврокомисията припомнят още, че Европейското антимонополно законодателство забранява злоупотребата с доминиращи пазарни позиции.

БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" вече са информирани за започващото детайлно разследване. За приключването му няма законово определен краен срок, той ще зависи от сложността на случая и от степента, в която засегнатите страни ще съдействат при извършване на проверките.

 

Oще: бех  брюксел  ек  либерализация  пазар  проверка  процедура  разследване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.