Пропуснати евровъзможности | webcafe.bg
newscafe

Слабо, слабо с еврофондовете

Цветана Георгиева, по ЕurActiv
03.09.2012, 17:27 (обновена 03.09.2012, 20:18)
Евро

Френски сенатори установиха, че бавното усвояване на европейските фондове е попречило на прехода и пазарната икономика в България и Румъния. В документ от 50 страници, цитиран от EurActiv, те оценяват, че усвояването на европарите в България "напредва бавно", а в Румъния е "далеч от изпълненото".

Изводите не звучат нито сензационно, но не и обнадеждаващо, след като наскоро България и Румъния поискаха в следващия програмен период на ЕС (2014- 2020 г.) да могат да имат достъп до по-голям финансов ресурс. Това бе едно от предложенията, с които подкрепихме т.нар. Фискален пакт на ЕС, който затяга бюджетната дисциплина в съюза. И още повече, че правителството обяви инфраструктурата за основен приоритет в новата бюджетна рамка до 2020 г.

Паричните възможности от Брюксел не са използвани правилно, така че да подпомогнат икономиките на двете последни страни-членки на ЕС. Така София и Букурещ пропускат да догонят останалите държави в европейското семейство, отбелязват  още френските сенатори.

Причините се крият в липсата на опит, административния капацитет, както в корупцията и измамите. Отново е изтъкна липсата на реформа в съдебната система. В черния списък попада и тежкото наследство на комунизма - режим, който принесъл в жертва две от сегашните три поколения и който успал гражданското общество. Разбира се, кризата също придава своето отражение.

Между 2007 и 2013 г. България разполага с 6.9 милиона евро за усвояване, резултатът е 19% усвояемост. Ако се бяхме възползвали както трябва, към 2015 г. БВП на страната ни трябва да е нараснал с 9%.

Още по-плачевно е положението в Румъния - от 19.7 милиарда евро са усвоени едва 4%.

Ако не беше натискът от Брюксел, резултатите щяха да бъдат още по-плачевни, твърдят френските сенатори. В края на юни ресорният министър Томислав Дончев съобщи, че са договорени 76% от средствата и са разплатени малко над 23% . Плановете са до края на годината да бъдат договорени около 90% от парите, а обемът на изплатените средства да нарасне до 35 - 40 %.

Въпреки всички тези проблеми, докладът съдържа и леко намигване към двете държави - призив да бъдат приети в Шенген. Нещо, което все повече се отдалечава, предвид днешните изявления на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Докато тя визираше политическата криза в Румъния, предизвикана от опитите на правителството да свали президента Бъсеску, Холандия и Германия ни поляха с леден душ заради проблемите с корупцията.

Oще: българия  евро  европейски фондове  ес  румъния  фондове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани