Театро по Найденов и с други имоти край морето | webcafe.bg
newscafe

Царят на сменките при ГЕРБ

Webcafe.bg
03.01.2013, 15:29 (обновена 04.01.2013, 12:45)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Преди да дойде на власт, Мирослав Найденов като изгряващ лидер на ГЕРБ сипеше яростни закани срещу заменките на тройната коалиция

Изваждане на земи от горския фонд, продажба на занижена цена на подставени лица и препродажба на много по-висока цена на приближен на властта инвеститор - тази схема на управляващите, разкрита най-напред с дюните в Несебър, се повтаря и в други сделки със земи по морето, разкри "Биволъ".

Сайтът дава примери от Службата по вписванията в Несебър, според която на 19 ноември 2010 г. министерството на Мирослав Найденов продава почти 9 дка на "Крим 2002" за 316 666, 67 лв. или за 35 лв. на кв. Година по-късно "Крим 2002" препродава терена на "Форт Нокс" ООД за 900 000 лв., което доста под реалната цена, която в района е 240 лв. на кв. м.

Според "Биволъ" на въпросния терен има красива гора, която скоро ще се превърне в общежития от социалистически тип, каквито "Форт Нокс" вече са настроили на много места по Черноморието
"Форт Нокс" е голяма българо-украинска строителна фирма.

Като министър Плевнелиев прави първа копка на бизнес център "Капитал форт" на входа на София - бул. "Цариградско шосе" откъм Пловдив и хвали проекта. Инвеститор в сградата е "Форт Нокс", а консултант е "Линднер Имобилиен мениджмънт", оглавявана от Росен Плевнелиев, преди да стане министър.

Земеделското министерство не поддържа публичен регистър с отчуждените от горския фонд земи и продадени евтино подобно на дюните в Несебър и 9 дка гора пак там. Преди да дойде на власт, Мирослав Найденов като изгряващ лидер на ГЕРБ сипеше яростни закани срещу заменките на тройната коалиция.

След като спечелиха изборите, ГЕРБ не направиха нищо, за да накарат получилите евтино земи да ги доплатят по пазарни цени или да ги върнат. Затова сега България е заплашена да бъде осъдена в Люксембург за нерегламентирана държавна помощ.

Дюни ли са дюните - ясно след 7 дни

В избухналия през празниците скандал с 29-те декара дюни, които са купени евтино от тъста на Борислав Михайлов Димитър Петров, и след това препродадени 7 пъти по-скъпо на съдружници на кумец на Цветан Цветанов, земеделското министерство засега твърди, че няма нередности.

До края на следващата седмица трябва да има решение на междуведомствената комисия по казуса със спорните земи край Несебър, каза министър Мирослав Найденов, предаде агенция "Фокус".

Новината идва след проведеното днес заседание на работната група във връзка с казуса в Несебър. По нареждане от премиера Борисов, министърът е назначил междуведомствена комисия, която започва работа днес. До края на другата седмица те трябва да излязат с решение по казуса.

С решение на кмета на Несебър Николай Димитров, има подобрен устройствен план, според които тези 29 декара са включени като зона за застрояване. Последвала е заповед за изключване на териториите от горския фонд, както и подадено заявление за купуване през юни 2009 г.

"След като поех управлението, ние инициирахме промяна на Наредбата и всички преписки към юли, август 2009 г. бяха стопирани до приемането на новата наредба. В нея се завишиха всички такси и цени. С тази преписка и искането за закупуване е представена и данъчна оценка за 11 320 лева, което след това категорично е отхвърлена", посочи Найденов.

По негови думи, всички преписки е трябвало да бъдат оценени от експерти. Преписката е финализирана със заповед за продажба от декември 2012 година, а сумата на която е оценена, е 581 212 лева. Като се включат всички такси, стойността на сделката е 1 141 849 лева.

Комисията има задачата да тръгне от промяната на подробния устройствен план, през изключването от горския фонд, и да установи дали има каквито и да е нарушения. Ако се установят нарушения, докладът от проверката ще бъде предаден на прокуратурата.

Министър Найденов посочи, че ще запознае и премиера, и министъра на околната среда и водите в доклада от проверката.

Ведомството на Мирослав Найденов дължи на обществеността и на медиите пълния списък на преките продажби без търг на земи отчуждени от горския фонд за последните три години, настоява "Биволъ".

Oще: биволъ  горски фонд  дюни  заменки  имоти  комисия  мирослав найденов  море  несебър  регистър  решение  росен плевнелиев  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

5 Божидар Гюлмезов | 04.01.201313:31

Мдам министрите на ГЕРБ дето си плачат за уволнение продължават да растат... След нечовешките изцепки на Игнатов от последните месеци покрай парите за наука, и фанатичната му защита на очевадна корупция, сега и Мирчо го хванаха с лапа в кацата с меда...


Ама как да сменяш министри 6 месеца преди изборите... Сложна работа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 04.01.201300:23

MacAllister верваш или не.. бех по работа преди изборите у една малка централка на гроб. Та съвсем случайно съм се наслушал как мислеа да управляват. До един беа от кол и въже. Един със строителна фирма... един с почти фалирала.. е такиа образе. Та си виках тогааа тия май ше ловат последнио влак. Та половината са се такиа. Само така могат да оцелеят. В другите партии е същото ма пак има по един на 100 с едно око muhihihihi

А мене отдавна не ми дреме. Гоцев мангалистан все пак требе да бъде разрушен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 03.01.201323:43

Ама Миле, те нямаше как елегантно да дойдат на власт, то затуй не може елегантно да си опекат работата. Ама мани го туй - според мене ние не ги разбираме правилно. Ся туй дето става е да виждаме как Цецо мачка комунистите. Ако не даде тия земи на доказани бизнесмени, които познава лично с работата ще трябва да се занимава корумпирания комунистически съд, а така няма съд, направо се занимават одобрени от ГЕРБ и Цецо честни бизнесмени, които развиват туризма и създават работни места. Разбираш ли сега каква е работата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 03.01.201317:19

па то и на кьоравия беше ясно каква пасмина се сбра у тая партия. у другите също ама тия освен това и прости излезнаа. колко по-елегантно можеше да свършат тая работа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

1 Venko Grigorov | 03.01.201316:42

"Изваждане на земи от горския фонд, продажба на занижена цена на подставени лица и препродажба на много по-висока цена на приближен на властта инвеститор - тази схема на управляващите, разкрита най-напред с дюните в Несебър, се повтаря и в други сделки със земи по морето, разкри "Биволъ"."

Предполагам множественото число е изтървано случайно??? Не за друго, но когато се говори за сделки е добре да се цитира повече от една, иначе става говорене на принципа "Нека да кажем че сестра му е курва ..."
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани