Прокуратурата и ДАНС работят повече от година в Държавен фонд "Земеделие" и в Министерството на земеделието и храните, каза министър Мирослав Найденов | webcafe.bg
newscafe

Прокурори и ДАНС работят в ДФ "Земеделие" от година

Webcafe.bg
10.12.2010, 11:32 (обновена 10.12.2010, 11:51)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Не съм аз разследваният по схемата в ДФ "Земеделие", в която служители пренасочват проекти на определени фирми", каза земеделският министър Мирослав Найденов

Прокуратурата и ДАНС работят повече от година в Държавен фонд "Земеделие" и в Министерството на земеделието и храните, има реализация по разработката, заяви днес по БиТиВи земеделският министър Мирослав Найденов.

"Премиерът го обяви вчера (9 декември - бел. р.) и няма нужда да го повтарям. Това е разследване, което тече във фонда вече година, сигналът съм го подал аз, така че не аз съм разследваният", каза министърът.

По думите му по това разследване е имало и разпити на шест човека, които впоследствие са били уволнени от ДФ "Земеделие". "Не съм аз разследваният по схемата, в която служители пренасочват проекти на определени фирми", каза Найденов.

От телевизионния екран земеделският министър влезе в пряк спор с лидера на РЗС Яне Янев, който го обвини, че си е осигурил "личен медиен комфорт", като е заплашвал опонентите си вътре в министерство на земеделието. Найденов каза, че Янев за пореден път хвърля недоказани неща.

Сигналът...

Преди седмица от РЗС внесоха сигнал за търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и искане и предлагане на подкупи в особено големи размери от страна на земеделския министър Мирослав Найденов.

Според твърденията на РЗС в края на 2009 г. е започнало разследване на ДАНС срещу 6 души от Държавен фонд "Земеделие" - Велин Велев, Нина Йолова, Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова. Те бяха разследвани за изнудване на кандидати по САПАРД и програмата за развитие на селските райони, за да им одобрява проекти за финансиране.

Шестимата препращали изнудваните за оформяне на документацията към определени консултантски фирми. Тогава ДАНС официално разпорежда използване на СРС-та срещу чиновниците. Записан бил и разговор на Мирослав Найденов, който искал да участва в схемата по модела "пари срещу покровителство."

Според РЗС земеделският министър е и лобирал за определена фирма, която трябвало да спечели обществена поръчка за 17 млн. лева - за доставка на хранителни продукти за лица в неравностойно положение. Партията на Яне Янев смята, че е оказван натиск върху работната група, която да изготви заданието по поръчката от страна на началника на кабинета на Найденов - Николай Пенков.

Предприятието, за което лобира Найденов е великотърновската "ЧЕХ - Йосиф Новосад", която стана известна, че продаваше млека без мляко за 9 стотинки.

В сигнала на РЗС се посочва, че министър Найденов коментирал пред свои подчинени, че това е фирма на ГЕРБ, финансирала предизборната им кампания, за което трябвало да бъде възмездена.От официалния регистър на Сметната палата обаче става ясно, че нито фирмата, нито нейните собственици са финансирали кампания на ГЕРБ. Фирмата не печели конкурса.

От РЗС разполагали с информация, че новият директор на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов е получил примамливо предложение от земеделският министър Найденов за подкуп в размер на 200 хиляди лева, ако бъде изплатено ДДС-то на фирмите, спечелили обществената поръчка, за която е "отрязана" "ЧЕХ - Йосиф Новосад".

Информацията за подкупа била подадена лично до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов от специалните служби. За случая са информирани и ОЛАФ, и зам.-главния прокурор Бойко Найденов.

Симеонов е дал показания пред следователи и прокурори. Борисов привикал при себе си Мирослав Найденов и Светослав Симеонов и им казал, че не му трябват проблеми и скандали в земеделието. Казал им да си раздават каквито искат пари, но без това да става достояние на обществото.

От лятото европейските пари за България църцорят, не текат

Плащанията по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото, съобщи вчера евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Този извод се съдържал в справка за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представена пред бюджетната комисия на Европейския парламент.

Калфин е заместник-председател на бюджетната комисия в Европейския парламент.

През последните 4 месеца нито евро не е било преведено към София от Европейския фонд за регионално развитие и Европейският кохезионен фонд, чрез който се финансират проекти за инфраструктурни обекти.

От Европейския социален фонд, който финансира програми за заетост и подобряване на условията на труд, от лятото до сега за България е направен един единствен транш през октомври. Това е увеличило усвояването на парите от фонда - 1.19 млрд. евро, с 0.18% до 12.62 на сто. България е изпаднала с едно място по изпълнение на проектите, финансирани от социалния фонд - сега сме 24-ти от общо 27 страни-членки.

През ноември България е и на дъното по усвояването на парите от регионалния и кохезионния фонд - на 25-то, въпреки доброто представяне през октомври - 18-то място, което бе отбелязано и от регионалният министър Росен Плевнелиев.

До 2013 г. за България по Фонда за развитие на селските райони и по Европейския кохезионен фонд са предвидени 5.49 милиарда евро, от които до момента ЕК е изплатила 14.68 на сто.

"За съжаление през последната година не подобрихме, а влошихме позицията си в сравнение с другите страни членки", казва Ивайло Калфин.

Oще: данс  дф земеделие  евродепутат  еп  ес  ивайло калфин  министър  мирослав найденов  прокуратура  рзс  фондове  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани