Русия вече не дава децата си за осиновяване в САЩ | webcafe.bg
newscafe

Русия вече не дава децата си за осиновяване в САЩ

Webcafe.bg
28.12.2012, 15:39 (обновена 28.12.2012, 16:18)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон, забраняващ осиновяването на руски деца в Съединените щати, въпреки протестите на редица международни организации, на руски интелектуалци и част от министрите в руското правителство.

Законът влиза в сила от 1 януари 2013 г. Законодателният акт носи името на Дима Яковлев - 21-месечно русначе, починало през 2008 г., забравено от осиновителя си в напечена от слънцето кола. За последните 20 г. близо 60 000 руски деца са били осиновени от американци.

Руските медии дадоха голяма гласност на случая през последните години и отразяваха широко историите на малтретирани руски деца от осиновителите им в САЩ.

В допълнение Съветът на федерацията прие и постановление "За мерките за усъвършенстване на механизма за осиновяване на деца, граждани на Руската федерация".

Постановлението на практика забранява на граждани на САЩ да осиновяват русначета.

Законът се разглежда още като отговор на Москва на приетия от САЩ списък "Магнитски", който санкционира руски длъжностни лица, виновни за нарушаването на човешките права.

Преди дни ООН призова Русия да се откаже от спорния текст. "В този закон ни безпокои най-вече това, че се пречи на деца да израснат в семейна обстановка, заобиколени от любов и уважение", заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел.

Анти на анти

Новият закон бе приет като реакция на американския "Закон Магнитски", с който се въвеждат визови и финансови ограничения за лицата, взели решение да забранят излизането от страната и замразяването на активи на граждани на Русия с аргумента, че са замесени в нарушения на човешки права.

Като допълнителни мерки от руска страна вече бе въведена временна забрана за дейността на неправителствени организации, занимаващи се с политическа дейност със средства, отпуснати от САЩ.

Освен това се забранява на граждани на САЩ, извършили престъпления срещу руски граждани или произнесли необосновани и несправедливи присъди спрямо руски граждани, или занимавали се с необосновани юридически действия срещу руски граждани, да влизат на територията на Русия.

От текста на подписания от президента Путин закон се подразбира, че на хората, обявени за "персона нон грата" ще бъдат блокирани средства и активи в Русия и се прекратява дейността на техни юридически лица и представители в управителни съвети на компании.

Списъкът на гражданите на САЩ, на които е забранен достъп до руска територия, ще се поддържа от руското външно министерство.

Оправдаха убиец на Магнитски

Междувременно съдът в московския район Тверской оправда бившия заместник-директор на следствения изолатор "Бутирка" Дмитрий Кратов. Той бе обвинен в престъпна небрежност, довела до смъртта на адвоката Сергей Магнитски, консултант на инвестиционния фонд "Хермитидж кепитъл".

Адвокатът почина от инфаркт през ноември 2009 г., след като лежа месеци зад решетките. Според негови колеги смъртта му е настъпила при полицейски тормоз от хора, които е обвинил във финансови измами и злоупотреба с $230 милиона държавни средства. Руски медии писаха, че Магнитски не е получил адекватно лечение в изолатора на следствието.

Съдът взе решението с оглед позицията на прокуратурата, настоявала по време на процеса Кратов да бъде оправдан, тъй като в деянията му няма състав на престъпление.

Представители на роднините на Магнитски пък отправиха молба делото да бъде върнато за доразследване.

Oще: владимир путин  дима яковлев  магнитски  осиновявания  русия  сащ  сираци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

2 Българолюб | 23.02.201312:27

Че от къде на къде ще си дава децата?!?! Може би за да бъдат разстреляни в някое училище при поредния масов разстрел в САЩ ли.? Ами те американците да осиновяват от техните стотици хиляди бездомни и безпризорни деца в бедняшките квартали ако са загрижени наистина
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 28.12.201218:14

Защо в САЩ богатите не осиновяват бедни деца от собствения си народ? Под чертата на бедността живеят 17,3% от населението на Щатите.

Да осиновяват деца от този контингент, за да не стават престъпници и САЩ да не бъдат световни шампиони по брой затворници на 1000 човека.

Виж. http://www.project-syndicate.org/commentary/education--nutrition--and-health-care-are-the-best-investments-by-jeffrey-d--sachs
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани