И расова дискриминация в САЩ... | webcafe.bg
newscafe

И расова дискриминация в САЩ...

Webcafe.bg , по Dnevnik.bg и Investor.bg
12.01.2012, 17:30 (обновена 12.01.2012, 18:14)
САЩ

Компания и банка бяха наказани в САЩ с глоби за милиони заради расова дискриминация

В рамките на по-малко от две седмици в САЩ бяха наложени санкции за милиони долари заради расова дискриминация от страна на големи компании.

Дъщерната компания на PepsiCo - Pepsi Beverages, ще плати 3.13 млн. долара за извънсъдебно споразумение по дело за расова дискриминация, съобщи USA Today. Проверка на американската комисия за равен достъп до работа (EEOC) установила, че кадровата политика на фирмата е попречила за назначението на 300 чернокожи.

В изискванията за работа нямало ограничения за цвета на кожата, но имало забрана за назначаване на хора, които някога са били арестувани от органите на реда, независимо дали след това е имало повдигнати обвинения срещу тях. Освен това Pepsi Beverages не назначава и хора, които някога са били привлечени под отговорност за дребни закононарушения.

От компанията са категорични, че тези изисквания са били в сила спрямо всички кандидати. От EEOC обаче явно са преценили, че те са в ущърб на чернокожите. Затова Pepsi Beverages ще промени кадровата си политика. От компанията са предложили на засегнатите отново да подадат молба за работа, ако се интересуват още от предложената позиция.

Други - заради ипотеките

Countrywide Financial Corp. - подразделение на Bank of America, пък се съгласи да плати глоба от 335 млн. долара, за да избегне обвинения в дискриминация за периода 2004-2008 г. По това време беше бумът на отпускане на т.нар. висорискови ипотеки - на хора без надеждно кредитно досие, т.е. без постоянна работа, с ниски доходи и др.

От американското министерство на правосъдието обявиха, че около 200 000 квалифицирани кредитополучатели от афро-американски и испански произход са били натоварени с по-високи лихви "единствено заради своята расова или национална принадлежност".

В официално изявление по случая Bank of America отрича да извършва кредитиране, основано на расова принадлежност.

Countrywide е специализирана в отпускане на ипотечни кредити на заематели с по-ниска кредитоспособност (sub-prime mortgages), които често са били предоставяни без проверка за спазване на необходимите критерии.

От министерството подчертаха, че компанията е насочила над 10 000 кредитополучатели от малцинствата към този тип ипотечни кредити, докато онези с подобен кредитен профил от европеидната раса са получили по-добри условия.

"Тези институции трябва да правят преценката си на базата на кредитоспособността на получателите на заеми, а не по цвета на кожата им", заяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър.

От министерството обвиниха компанията в злоупотреба с доверието на малцинствените кредитополучатели, обещавайки наличие на испаноговорящ персонал във филиалите си и същевременно натоварвайки ги с по-високи лихви.

"Това е дискриминация с усмивка", заяви Томас Перес, ръководител на отдела за граждански права в министерството. Отделът извършва в момента над 20 разследвания за подобни практики.

Oще: bank of america  pepsico  афро-американци  дискриминация  ипотеки  кредити  лихви  работа  сащ  цветнокожи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 01:49

1 Very Bastard | 13.01.201211:57

Подобни примери в " страната на неограничения майтап " има стотици . Това е то "американския начин на живот " . Ако си негро само си търсиш начин да осъдиш някоя голяма компания за десетки и стотици милиони . Ако извадят статистика колко са станали милионери от дела за дискриминация (расова , сексуална и т.н.) сигурно ще си изкараме акъла. Нашите смели държавни ръководители все ми навират в мутрата САЩ , а то всъщност ми я навират в кенеф . Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани