Президентът Георги Първанов издаде указа за назначението на Георги Колев за председател на Върховния административен съд | webcafe.bg
newscafe

Да е честит на ГЕРБ новия председател на ВАС

Webcafe.bg
19.11.2010, 15:42 (обновена 19.11.2010, 16:59)
георги колев

Снимка: © Getty Images

Новият председател на ВАС Георги Колев заяви, че "съвместно" с ВСС ще трябва да се вземе решение и за бъдещето на някои местни административни съдилища, които са по-слабо натоварени

Президентът Георги Първанов не се бави и издаде днес указа за назначаването на Георги Колев за председател на Върховния административен съд (ВАС).

В началото на седмицата той беше избран от Висшия съдебен съвет (ВСС), а процедурата по издигането на кандидатурата му и утвърждаването й се разви с главоломна бързина.

С президентския указ приключи една предизвестена процедура, коментира Mediapool. В своя публикация онлайн изданието съобщи за драстични разминавания в декларираното от Колев и съпругата му имане. 

Във ВСС досегашният председател на Софийския градски съд Георги Колев получи 19 от общо 22 възможни гласа. Нямаше нито един глас "против", трима от членовете изразиха неодобрение с празни бюлетини.

В началото на ноември общо 17 души в съдебния съвет, точно колкото са необходими, вкараха предложението за избора му. Въпреки призивите от Съюза на съдиите в България и неправителствени организации за прозрачен и съдържателен дебат такъв не се състоя.

Общо 9 неправителствени организации обявиха в отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание и ВСС, че Колев е издигнат без мотиви. Сред тях са Отворено общество, Програма "Достъп до информация", Центъра за изследване на демокрацията, Центъра за либерални стратегии, Риск монитор, Български адвокати за правата на човека и др.

Нямаше реакция от нито една от алармираните институции.

В коментар за в. "Дневник", озаглавен "Сделката на правителството с ВСС и последствията от нея" известният адвокат Йонко Грозев пише: "...Изборът е най-малкото странен - от гледна точка на професионалните изисквания за поста. Георги Колев няма и един ден професионална практика в областта на административното право, няма практика и в гражданското право, което все пак има допирни точки с административното правораздаване.

Управленският му опит като председател на Софийския градски съд също не е особено голям и в никакъв случай не е достатъчен, за да обясни назначението. Няма академични публикации или принос към развитието на правото, нито професионална репутация, която да го отличава като положителен пример за етично поведение.

При всичките тези "няма" с какво тогава да обясним този шеметен професионален скок от градски съд до една от двете най-високи позиции в управлението на съдебната система? При това без нито една алтернативна кандидатура, като че ли внезапно административните съдии и юристи от академичната общност в страната бяха колективно покосени от някаква професионална чума.

Отговорът съвсем очевидно е - в близките отношения с правителството. И доколкото може да се съди по публикациите в медиите, конкретно с ръководството на МВР..."

Да им е честит тогава...

Oще: вас  георги колев  герб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 08:53

2 Nilkolay Hadjigenov | 19.11.201020:15

мдааа, интересен анализ. Също така интересни въпроси задава и Йонко Грозев в Дневник. Ако само за момент, приемем за вярно всичко казано, това означава, че законността съвсем ще изчезне. Защото именно ВАС е съдът, който контролира актовете на държавата. И ако неговия председател ще подкрепя по някакъв начин взетите решения на правителството, които следва да бъдат контролирани именно от ВАС за законосъобразност, отиде и се не видя и тази последна бариера пред своеволията.
Интересен ход: намериха място на Пенчев, а на неговото сложиха техен човек, а на законността м......та и. Явно ще започнат да приемат, като доказателство вътрешното убеждение на всеки един Министър. Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 16:05

1 Svetla Encheva | 19.11.201017:54

Случайно да сте допуснали граматическа грешка в заглавието? Надявам се следващия път, когато отворя тази статия, грешен да е моят коментар ;-).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани