Скоро - поръчки за лекарства онлайн | webcafe.bg
newscafe

Скоро - поръчки за лекарства онлайн

Webcafe.bg
06.01.2012, 16:17 (обновена 06.01.2012, 18:34)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

Скоро лекарства без рецепта ще се поръчват и онлайн

Скоро лекарства и продукти, които се продават в аптеките без рецепта, ще могат да се поръчват онлайн. Те ще идват на посочения от купувача адрес за по-малко от 24 часа, съобщи в. "Стандарт".

Това става ясно след обнародваните в Държавен вестник промени в Наредба 28 за устройството, реда и организацията на работата в аптеките.

Според поправките в наредбата всички аптеки и дрогерии, които имат разрешение за търговия на дребно с лекарства, ще могат да продават по интернет илачите без рецепта. За целта търговците ще трябва да разполагат със собствен сайт. В него задължително ще трябва да има данни за собственика и ръководителя на аптеката.

Също така на сайта ще трябва да са обявени точните названия и цените на продуктите, както и транспортните разходи, начина на плащане и как потребителят може да се откаже от продукта.

Онлайн аптеките ще имат връзка към Изпълнителната агенция по лекарствата, от която и ще бъдат проверявани и Българският фармацевтичен съюз.

Скоро ще може да връщаме и лекарства

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които от тази година ще могат да се предават в аптеките, ще трябва да се връщат само там, откъдето са купени и да се представя касовата бележка. Това предвижда проект на наредба на здравното министерство, който предстои да бъде одобрен.

Изискването лекарствата да се връщат в точно определена, а не в произволна аптека, както и представянето на касова бележка, значително ще усложни процеса по предаването на стари лекарства от гражданите занапред. Глобата за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места от физически лица е от 300 до 1000 лева.

Преди ден обаче от пациенти и аптекари се обявиха против това изискване. От Националната пациентска организация заявиха, че проектонаредбата създава неудобство за гражданите.

Те питат как ще се процедира с лекарства, купени от друг град или друга държава и какво ще се прави в случаите, в които аптеката, от която са взети, е затворила или пък липсва касова бележка. Пациентите поставят и въпроса как фармацевтът може да бъде сигурен, че му се връщат същите лекарства, които са били закупени от него преди време.

Oще: аптеки  държавен вестник  лекарства  онлайн  продукти  рецепта  търговия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани