Eстествен вторичен трус от 4 по Рихтер тази нощ | webcafe.bg
newscafe

Eстествен вторичен трус от 4 по Рихтер тази нощ

Webacafe.bg
24.05.2012, 09:42 (обновена 24.05.2012, 09:47)
земетресение

Въпреки че е по-силен, това е съвсем естествен вторичен трус, коментира директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев пред БНР.

Ново земетресение от четвърта степен по скалата на Рихтер беше регистрирано тази нощ в 0 часа и 59 минути на 20 километра югозападно от София.

Въпреки че е по-силен, това е съвсем естествен вторичен трус, коментира  директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев пред БНР.

Затихването не е линеен процес. Тази нощ имаме над 400 микроземетресения, които хората не могат да усетят. Като има земетресения с по-висок магнитуд, това означава, че енергията се изчерпва на по-големи порции.

Земетресения не могат да се предсказват, още по-малко - катастрофални. Ако можеше, нямаше да има такива последици нито от земетресението в Япония миналата година, нито от трусовете в Италия наскоро, каза Н. Милошев и за пореден път призова да не се вярва на слухове за предстоящо силно земетресение.

Към момента няма данни за нанесени допълнителни разрушения в района на Перник, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Доста силно се разлюля Перник около 1 часа. Хората вече трета нощ предпочитат да спят в автомобилите си или се изнесоха в по-далечни селища при роднини, по-далече от епицентъра на земетресенията, които стават в последните дни. В 15-етажният блок, в който живея май са останали само няколко възрастни хора. От тях никой не се опита да излезе на улицата, няма излезли съдеди от съседните блокове, както предишните нощи, съобщи Снежана Димитрова, кор. на БНР в Перник.

Няма пострадали хора и допълнителни щети от снощния трус, съобщи Росица Янакиева, кмет на Перник. Най-голяма вреда нанасят слуховете, каза Янакиева. Тя призова хората да не се поддават на паника.

В Перник и Радомир и през почивните дни ще се приемат молби за отпускане на еднократна помощ на пострадалите от земетресението граждани. Янакиева призова да не се злоупотребява и да не се предявяват неоснователни претенции.

Държавата ще подпомогне с 325 лв. всяко домакинство, както постъпи с бедстващите в село Бисер през февруари. На вчерашното правителствено заседание Дянков каза, че е говорил с министъра на труда Тотю Младенов социалните работници на доброволни начала да работят в предстоящите 4 почивни дни, за да приемат документи на желаещите да получат тази помощ.

Oще: земетресение  трус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани