В Нова Зеландия бизнесът се разраства за сметка на ударената от исландския вулканичен облак Европа | webcafe.bg
newscafe

Вулканичен търговски ефект

Webcafe,bg , По CNN
20.04.2010, 13:05 (обновена 20.04.2010, 15:12)
сьомга

Заради дефицита на сьомга от Северно море на другия край на света се хвърлиха да ловят тихоокенската й разновидност в необичайни количества

Когато Грант Роузуорн влиза в офиса си в Нова Зеландия в понеделник сутринта и вижда поръчката за сьомга от дистрибутор в Дубай, решава, че е станала правописна грешка. "Обикновено поръчват пет кашона," казва Роузуорн, изпълнителен директор на рибната ферма New Zealand King Salmon. "В понеделник бяха поръчали 500 кашона."

Пепелта от исландския вулкан в небето над Европа ограничава доставките на сьомга от Норвегия и други северноевропейски страни, но за Роузуорн и неговите 420 служители далечният исландски вулкан е донесъл безпрецедентен бум в бизнеса, тъй като клиенти от цял свят се опитват да запазят сьомгата в менютата на ресторантите си и на рафтовете на магазините.

Другаде облакът обезкървява бизнеса, зависим от бързи доставки по въздух. Износители на цветя в Кения обявиха, че губят по 2 млн. долара на ден. Африканската страна държи една трета от вноса на цветя в Европа.

Авиокомпаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион пък губят по 40 млн. долара дневно от затварянето на европейското въздушно пространство.

Но за предприемачи от Нова Зеландия не е така. "Всички ние работим извънредно; за първи път може да пуснем и смени през уикенда, за да отговорим на търсенето," казва Роузуорн, чиято фирма сега доставя 200 тона сьомга на луксозни ресторанти и големи вериги магазини в Япония, Югоизточна Азия и Средния Изток.

В ранни зори във вторник в Европа все още тлееха надежди по-голяма част от въздушното пространство да бъде отворена, за да освободи натрупалите се пътници и товари, заседнали от изригването на вулкана над исландския ледник Еяфялайокул миналата седмица.

Но вулканът, който струва на въздухоплавателната индустрия приблизително $200 млн. на ден като изгубени приходи,и спъва индустрията на товарните превози и туризма, носи неочакван късмет на някои фирми в далечна Нова Зеландия, островна нация на около 18 000 км от Западна Европа.

Например притеснените булки в Северна Америка носят печалби на производителите и дистрибуторите на цветя в Нова Зеландия.

"Телефонът започна да звъни на пожар от Източния Бряг на Северна Америка тази седмица, разказва Грег Кеймър, управляващ директор на Eastern and Global, износител на отрязани цветя от Нова Зеландия.

"Получаваме големи заявки за цимбидиумни орхидеи, тъй като холандските доставчици не могат да доставят до Северна Америка за северноамериканския сватбен пазар в началото на май," казва Кеймър. "Получавам обаждания от Торонто, Чикаго, Ню Йорк и Квебек . Нормално не започваме износа до края на май, когато холандците започват да намаляват производството. Иска ми се да имахме повече готови за изпращане още сега."

Докато прекъсването на пътуванията от исландския вулкан илюстрира колко взаимозависим е станал световният бизнес през границите, възходът на бизнеса в Нова Зеландия също така показва устойчивостта на взаимосвързаната глобална икономика.

За Ан Чиу от Brighten Floriculture в Хонконг, недостигът на доставки от Холандия лесно се преодолява с обаждане до други производители на цветя в Нова Зеландия, Тайван и Китай.

"Казват ни, че не можем да получим цимбидиуми от Холандия до края на тази седмица, но можем да ги получим отдругаде," казва Чиу. "Клиентите на пазара няма да забележат откъде са."

За Роузуорн от King Salmon вълната от поръчки е спасение след глобалната финансова криза, която срина поръчките за луксозната марка сьомга на фирмата, която обикновено се предлага на ресторантите от висока категория. Фермите за сьомга на фирмата траят три години до събирането на рибата - и настоящите резерви са били заложени през 2007 г., преди да настъпи финансовата криза.

"Имахме 500 тона излишна риба, която си мислехме, че ще се наложи да замразим и да се опитаме да я продадем в Япония, така че вулканът ни прави огромна услуга," казва той.

Oще: бизнес  вулкан  глобализация  европа  нова зеландия  орхидеи  сьомга  търговия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.