"Стройтрансгаз" се отказва от "Южен поток" в България | webcafe.bg
newscafe

"Стройтрансгаз" се отказва от "Южен поток" в България

Webcafe.bg, по ИТАР-ТАСС
04.08.2014, 17:43 (обновена 04.08.2014, 18:13)
южен поток

Точно преди един месец в руските медии изтече вътрешна информация, че Центъргаз ще замени Стройтрансгаз в българския участък на "Южен поток".

Сценарият със смяната на строителя на "Южен поток" в България се задейства така, както беше описан преди месец от руските медии.

Компанията "Стройтрансгаз" се отказва от спечеления търг за строителство на газопровода на българска територия, а на нейно място ще влезе дъщерната компания на Газпром - "Центъргаз". Това е заявил днес мажоритарният акционер на "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко пред ИТАР-ТАСС.

"Спечелихме търга, смятахме да вложим значителен дял в общото начинание, но - видите ли - господин Маккейн (има предвид американският сенатор Джон Маккейн) отиде в България и убеди местните власти да се откажат от услугите ни. Излязохме от проекта, за да не го поставяме под заплаха да се срине", казва Тимченко.

Генадий Тимченко е един от 20-те души в първия списък със санкции, наложени от ЕС и САЩ на Русия заради украинската криза. Той е шестият най-богат руснак, по данни на Forbes. Тимченко притежава 63 на сто от „Стройтрансгаз", най-голям акционер в консорциума, който беше избран за изпълнител на българската част на газопровода на стойност 3.5 милиарда евро.

Търгът беше спечелен в края на април от консорциум, в който влизаха руската компания и българското акционерно дружество Газпроект Юг. Поръчката беше за проектиране, доставяне на оборудване и материали, както и за изпълнението на строително-монтажни работи, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на магистралния газопровод "Южен поток" в България, припомня ИТАР-ТАСС.

Именно изборът на „Стройтрансгаз" стана една от причините Европейската комисия да поиска замразяване на проекта в България, докато не се изчистят всички съмнения за нередности и противоречия на европейското законодателство.

Руското правителство обаче продължава да смята, че проектът "Южен поток" ще се реализира поетапно. Тази позиция беше потвърдена и от руския външен министър Сергей Лавров по време на посещението му в София в началото на юли.

Сочената за заместител на оттеглилата се руска компания - "Центъргаз" - е дъщерно дружество на Газпром и вече спечели търга за строителство на "Южен поток" в Сърбия. Точно преди един месец в руските медии изтече вътрешна информация, че дружеството има интерес да се включи и в българския проект. "Центъргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи, а и не попада в списъка с руски фирми, подлежащи на икономически санкции.

Oще: газпроект юг  газпром  генадий тимченко  русия  санкции  сергей лавров  строителство  стройтрансгаз  центъргаз  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани