Време е да стигнем европейците | webcafe.bg
newscafe

Време е да стигнем европейците

Webcafe.bg
16.05.2014, 11:50 (обновена 16.05.2014, 12:24)
MoveBG

Конференцията „Визии за Европа"

За трета поредна година България е на дъното по развитие в Европейския съюз, показва класацията на новия „Индекс на настигане".

Индексът дава възможност да се види прогреса (или регреса) на една страна спрямо общо 35 европейски страни в четири базови категории: „Икономика", „Демокрация", „Качество на живот" и „Управление".

България остава на едно от последните места в класацията - на 28 позиция от общо 35 и е предпоследна от страните членки на ЕС, като Румъния е само на няколко стотни разлика след нас.
Тези данни бяха представени на конференцията „Визии за Европа", организирана от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG.

„Време е България да спре да оцелява и да започне да се развива", заяви Саша Безуханова, основател на MoveBG, по време на събитието. „Седем години след влизането ни в съюза, да бъдем европейци трябва да бъде част от самоопределението ни на личностно ниво и като общност", изтъкна тя.

„Визии за Европа" е заключителното събитие от серията инициативи и дискусии от Европейската програма на MoveBG „Ти движиш Европа", с която гражданската платформа цели да допринесе за обществения дебат по значими теми за бъдещето на Европа и членството на България в ЕС.

Участие в конференцията взеха още Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество, Евгени Ангелов, Съветник по икономика и иновации на президента на Република България, журналистите Аделина Марини и Ралица Ковачева и други експерти политолози и икономисти. Събитието е инициатива на MoveBG  и се провежда в партньорство с Институт „Отворено общество", Информационното бюро на Европейския парламент в България и www.euinside.eu.

Oще: movebg  българия  европейски съюз  избори  икономика  развитие  саша безуханова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани