Татяна Дончева: Президентът и премиерът могат да имат спорове "само когато спорят за разпределяне на територии" | webcafe.bg
newscafe

Президент и премиер спорят "само за делба на територии"...

Webcafe.bg
24.01.2011, 11:55 (обновена 24.01.2011, 13:44)
Татяна Дончева

Снимка: © БГНЕС

Единствената разлика между президента и премиера, според Татяна Дончева, е, че Георги Първанов предпочита нещата да се случват с "кадифени ръкавици и малко по-задкулисно", докато "Бойко е по джаста-праста"

Президентът и премиерът могат да имат спорове "само, когато имат спорове за разпределяне на територии". Това заяви днес председателят на "Движение 21" и бивш депутат от Коалиция за България Татяна Дончева пред БНТ по повод разменените задочно реплики между Първанов и Борисов в неделя.

Спорът, който тече между двамата, не накърнява с нищо техните позиции, но показва, че "практиката за управление на държавата, което е в пълно противоречие с конституционно прокламираното разделение на властите продължава и се засилва централизма заради персоните, които упражняват властта".

"Ако властта се упражнява от по-меки и по-обтекаеми хора, като Сакскобургготски, Сергей Станишев, те на практика не могат да уплътнят - в истинския смисъл на думата, властта, като единна и неделима, но когато дойде подходящ персонаж, който има тоталитарна нагласа по самата си душевна същност, нещата стават страшни."

Единствената разлика между президента и премиера, според Дончева, е, че Първанов предпочита нещата да се случват с "кадифени ръкавици и малко по-задкулисно", докато "Бойко е по-джаста праста".

Това, което стои на дневен ред днес и е важно дали ние ще продължим да смятаме, че е в реда на нещата хората от високите властови позиции да решават и бизнес проблеми на подопечните си бизнесмени и бизнесът да си върви според това кой на кого е приближен, а не по някакви правила на пазарната икономика, обясни още Дончева.

Тя заяви, че помни светкавичната пресконференция на бизнесмена Михаил Михов, който каза, че не е искал ходатайство от премиера, а Борисов пък каза, че Първанов му се обадил за Михов.

"ГЕРБ, от политическа партия, нова, с някакъв морален ореол, която може да упражнява властта несръчно или некомпетентно, но в никакъв случай не недобросъвестно, беше разрушен. Беше разрушен, защото се оказа, че те правят същите практики, каквито и тези преди тях, но много по-мащабно и много по-грубо, използвайки целия инструментариум на държавата за репресия, която е дадена на държавните институции, за да гонят престъпници, тя е вкарана в употреба именно за прокарване на тези бизнес интереси".

Сегашният скандал със СРС-ата е качествено различен от всичко, случвало се досега. До момента скандали са ставали, защото СРС-ата са използвани може би и отвъд закона, а сега са използвани извън всякакви правила. "...Не, за да се гонят престъпници, а за да се упражнява натиск от една част от държавната администрация върху друга част, за прокарване на определени бизнес интереси и за налагане на определени кадрови решения", каза Татяна Дончева.

За първи път има значение съдържанието на СРС-ата, защото показва как се управлява държавата, поясни още Дончева.

Службите са длъжни да упражняват контрол на СРС-ата, а не да излизат записи и разпечатки. И Бойко Борисов да разбере едва след 10 дни, че е имало подслушване и с негово участие и на Ваньо Танов, учудва се лидерът на "Движение 21". Според Дончева е задължение на министър-председателя по презумция да назначава министри, които не са престъпници.

"А не да гледаме как практикува бойни изкуства в Япония, държава, от която можем да научим много за бизнеса", подчерта тя. Битката не е за местата в парламента, а за общественото мнение. Вижда се, че ГЕРБ лъжат. Много правителства си отидоха след мандата си обвинени в контрабанда и корупция, например, но никое не си отиде, обвинено в лъжа, което ще се случи с ГЕРБ, продължи Дончева.

Oще: власт  георги първанов  президент  премиер  сергей станишев  татяна дончева  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.