Фидел Кастро се върна на власт в Куба | webcafe.bg
newscafe

Фидел Кастро се върна на власт и не е доволен


05.03.2010, 19:02 (обновена 05.03.2010, 19:20)
Фидел Кастро

Преди няколко години - тежко болният тогава Фидел Кастро държи вестник "Гранма", за да опровергае слуховете, че е починал

Фидел Кастро се е върнал на власт в Куба, твърдят анализатори от американското списание „Нюзуик". Те смятат, че той отново използва своя авторитет и е посредник във всички ключови държавни въпроси.

Според изданието той е спрял вътрешните икономически реформи, както и усилията за нормализирането на отношенията със САЩ.

 Фидел смята, че неговият брат Раул, който го замести начело на Куба, докато той се лекуваше, е отишъл твърде далеч с промените. Раул Кастро бил много впечатлен от икономическите успехи на Китай и бил много по-либерално настроен от Фидел. С идването си на власт той обяви политика на "структурни промени".

По време на управлението си Раул раздаде безстопанствена земя на фермерите. Окуражи младите хора да изказват свободно мнението си по проблемите на страната. Разреши на кубинците най-накрая да си купуват мобилни телефони и компютри и да отсядат в недостъпните досега за тях туристически хотели.

Относно отношенията със САЩ миналия април Раул Кастро пък заяви: „Готови сме да дискутираме всичко - човешки права, свобода за пресата, политически затворници - всичко, всичко, всичко".  

Според експертите  обаче по времето на ръководството на брат си Фидел неколкократно се е противопоставял на Раул. Особено през последната година с укрепването на здравето му команданте Фидел пусна над 100 бележки в кубинската преса, озаглавени „Размишления". Например няколко дни след обръщението на Раул към САЩ Фидел написа в такава бележка, че брат му бил „погрешно разбран".

„Когато президентът на Куба казва, че е готов да обсъжда всяка тема с президента на САЩ, той има предвид, че не се бои да повдигне която и да е тема. Това показва неговия кураж и убедеността му в принципите на Революцията", уточни Фидел.   

През 2007 година Фидел Кастро прекрати публичните си изяви, правителствените срещи и предаде властта на брат си Раул. През последните години обаче здравословното състояние на 83-годишния Кастро се подобри. По време на последното си посещение в Хавана президентът на Бразилия Лула да Силва дори отбеляза, че състоянието на Фидел е отлично.

Очевидно Фидел Кастро отново е тук и никак не е доволен. А докато той е на власт, нищо няма да се промени в Куба...

Oще: куба  фидел кастро 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани