Не сме троянски кон на Русия | webcafe.bg
newscafe

Не сме троянски кон на Русия

Webcafe.bg , по bTV и Агенция Фокус
20.05.2012, 12:18 (обновена 20.05.2012, 19:45)
Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Пред българската общност в Чикаго президентът Росен Плевнелиев обеща много неща...

България не е троянски кон на Русия в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред българската общност в Чикаго - най-многобройната в САЩ, която посрещна думите му с аплодисменти, предаде bTV.

След срещата президентът ще участва в срещата на върха на НАТО, като преди това той декларира готовността на България да бъде част от страните, покрити от противоракетния щит.

Определението, че България е троянският кон на Русия в ЕС и НАТО, беше дадено през 2008 г. от бившия вече представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов, отзован наскоро оттам.

Повечето от българите бяха довели на срещата с държавния глава и децата си. Един от тях - Русев, който е от 50 години в Америка, попита президента какви са политическите и търговски отношения на България и Русия. Чуваме, че Бойко Борисов често посещавал руското посолство, каза той.

"Честно да ви кажа, аз не съм информиран дали премиерът ходи до руското посолство. Бъдете сигурен, че министър-председателят на България работи за европейското интегриране на страната с действията си и за стратегическото партньорство с много държави - Америка, защо не и Русия - те са приоритет, който отдавна и самият народ го е припознал", отговори президентът.

Плевнелиев поясни: "България е по-скоро мост за търговия, сътрудничество между Европа и Русия. В никакъв случай ние няма да бъдем несолидарни към общоевропейските позиции по този въпрос".

"Да, с Русия ще търсим взаимно изгодно сътрудничество. Да, много неща ни свързват, но извинете, но когато цената на газта за България е 600 долара на 1000 кубични метра, а за всички останали европейски държави е 400 долара максимум, аз не го разбирам много, много този факт. Това са 3 милиарда кубични метра газ, по $200 разлика, специално за България, това са $600 милиона, които изтичат от българските предприятия.

Тези пари, ако цената на газа за България беше средно европейска, щяха да останат в българските предприятия и с тях те можеха да плащат по-високи заплати, да купуват нови машини. Аз съм този президент, който зае много категорична позиция от първия ден - енергийна ефективност, енергийна диверсификация", каза още държавният глава.

На въпрос, свързан с патриотизма и годините на социализма, Плевнелиев заяви: "Вие говорите за патриотизъм, родолюбието и за 50-те, 60-те години - годините на социализма. Аз ще бъда много откровен с вас. България още не е приключила и не е затворила тази страница.

За мен най-голямото предателство, най-големият отказ от държавност е решението на ЦК на БКП през 70-те години, когато 167 души единодушно гласуват България да стане 16-ата република на Съветския съюз. Единодушно гласуват. Дали това се е случило в Първото българско царство, във Второто българско царство? Тази страница не е затворена. Аз се надявам, че няма да бъда забравена. Не може вие да подарите собствената си държава на друга държава".

Президентът заяви, че планира заедно с българските академични среди тази страница да бъде затворена. "Нека да я извадим, да видим какво е било тогава, да го покажем на народа, за да преглътнем, да го затворим. Вие говорите за трудолюбие и патриотизъм. Те просто подаряват България, единодушно, два пъти гласуват", каза Плевнелиев. По думите му в последните 20 години България се променя. "Благодаря на всички вас, че пазите България в сърцата си", допълни той.

Българите зад граница питаха президента за: опазване на културно-историческото наследство, липсата на специалисти в областта на високите технологии, образованието, инвестициите, държавната политика за разпространение на културата зад граница, българо-руските отношения, признаване на осигурителния стаж, кандидатстването по еврофондовете, приоритетите му, срещата на НАТО и др.

На въпрос кой е най-добрият приятел на България и какви са приоритетите на държавния глава във външната политика Росен Плевнелиев отговори: "Най-големият приятел на България и този, който е в центъра на моите действия, са българите, където и да сте на планетата. Ние искаме да държим връзката с вас отворена, сърцето на България да бъде отворено за вас.

Вие да знаете, че тя е там, че е мирна, че има план за развитие, че е достойна в Европа и я уважават в света. България има своето семейство и това е европейското семейство. България има стратегически партньори и Америка е един от тях".

Българите поискаха по-строг закон за опазване на културно-историческите ценности. Посланикът на България Елена Поптодорова каза, че се работи по споразумение със САЩ за връщане на заловени нелегално изнесени културно-исторически ценности. Във връзка с проблема с признаването на осигурителния стаж посланикът зави, че се работи по този въпрос и се чака решението на американската страна.

Българските медии в Чикаго се интересуваха от позицията на президента по казуса с базата на НСА в Равда, проблема с кучетата, царските имоти, форума на НАТО, държавната политика за връщане на българите в страната. Президентът призова сънародниците ни зад граница да търсят контакт с президентската институция. "България е на прав път. Гражданското общество става все по-активно. В следващите години ще виждате една по-различна България", каза президентът.

По-късно президентът Росен Плевнелиев се срещна с Джон Атанасов-младши. Държавният глава разговаря със сина на големия учен след тържество по повод 10-годишнината на българското училище, носещо неговото име.

Плевнелиев разказа за идеята за музей "Джон Атанасов", който ще е част от проекта за технологичен парк в София, и го покани за първата копка на музея през 2013 г. Джон Атанасов подкрепи идеята. Той смята, че България е готова за нов Джон Атанасов, но ще му е нужна подкрепа, начален капитал.

Над 180 деца учат в българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго, което отпразнува десетата си годишнина в присъствието на президента. В училището преподават 14 учители. Децата учат в 13 класни стаи. Към училището има фолклорен ансамбъл и балетна школа.

В петия ден от официалната си визита в САЩ Росен Плевнелиев посети и двете български църкви в Чикаго - "Св. Иван Рилски" и "Св. София". И към двата храма работят неделни училища. Над 140 деца от първи до осми клас учат български език и литература, история и география в училището към храм „Св. София". Децата се събират всяка седмица в събота за 5 часа. 11 са преподавателите, които учат с тях.

Отец Валентин от църквата "Иван Рилски" пък показа на президента залите на неделното училище и театралния салон към него. 32 деца в 6 класни стаи учат български език и литература. В една от тях е окачено детско съчинение за България, което завършва с думите: "Аз обичам България такава, каквато е".

Oще: америка  бойко борисов  българи  общност  президент  росен плевнелиев  русия  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 20.05.201218:15

Много хубави въпроси са задали българските емигранти на президента... За културата, за опазването на ценностите, за положението в България, за Русия, за ....

Само не разбрах защо толкова са се заинтересували?! Онзи, който живеел там от 50 години, даже бил довел децата на срещата... Ами да ги беше довел да живеят в България, да видят как се живее на място! Да беше се върнал тук с уменията си, знанията си, парите си!
Цял живот живее там, но си остава българин и живо се интересува от ситуацията тук. Айде няма нужда! Патриоти!

Щом от толкова години живеят там и изобщо не мислят да се върнат, значи няма смисъл чак толкова да се правят на заинтересовани!
По същия начин можеше да питат и как живеят хората в Сомалия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

2 Бобо | 20.05.201216:53

Далече в степи безбрежни,
в порутен дом лежи дете,
навън виелицата снежна,
безкраен бял саван плете.
Христо Смирненски
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 20.05.201213:19

"Кат Русия няма втора,
тъй могъща на света!
Тя е нашата опора,
тя е нашта висота"
Иван Вазов
   

оценка

+1 -0