Все по-богати | webcafe.bg
newscafe

Все по-богати

Webcafe.bg
02.01.2013, 16:46 (обновена 03.01.2013, 15:47)
Карлос Слим Хелу

Снимка: © БГНЕС

Най-богатият човек на планетата Карлос Слим смята, че еврото трябва да оцелее

Испанецът Амансио Ортега Гаона - основател на известната верига магазини Zara, както и основател и президент на индустриалната група "Индитекс", е световен лидер по растеж на богатството през 2012 г.

За една година 76-годишният испанец е спечелил $22.2 млрд. и с общо богатство от $57.5 млрд. е трети в света, като успя да изпревари Уорън Бъфет.

Начело продължава да е мексиканецът Карлос Слим със състояние от $75 млрд., като 21% от тях са прибавени през 2012 г. Следва го Бил Гейтс със своите 63 млрд. долара.

Като цяло съвкупното състояние на стоте най-богати хора на планетата за 2012 г. се е увеличило с $241 млрд. до 1.9 трилиона долара, показва индексът на милиардерите на агенция Блумбърг.

Ръстът се дължи главно на инвестициите в телекомуникациите и продажбите на дребно.

16 от стоте милиардери обаче регистрират загуби за изминалата година. Бразилецът Айке Батиста е най-големият губещ с 10.1 млрд. долара.

Слим, който няма намерение да се оттегля от бизнеса

Макар и да навърши 72 години, Карлос Слим, най-богатият човек на планетата, няма намерение да се оттегля от бизнеса.

В интервю за "Ел Паис" почетният президент на Grupo Carso (América Movil) дава конкретни съвети за бърз изход от кризата: "Европа трябва да направи две неща - да продаде активи, които да намалят задлъжнялостта й, но и да покани частния сектор да направи инвестиции, които държавният сектор вече няма защо да ги прави".

Освен това Слим смята, че е необходимо да се повиши възрастта за пенсиониране, тъй като "след Втората световна война правителствата и държавата създадоха едно общество на благополучие, което все растеше и растеше и в един момент се оказа трудно за поддържане".

Според него, вместо да се прибягва до старата рецепта на нагласяне на финансовия дефицит чрез повишаване на данъците или редукция на публичните разходи, е най-добре да се вдигне възрастта - за него не е редно на някои места в Европа хората да се пенсионират на 60.

Другите му аргументи за повишаване на възрастта са, че в миналото в обществото е присъствал в голяма степен физическият труд, а в нашето общество не е приоритетен, тъй като са важни опитът и знанията.

"В обществото на голямото познание е твърде тъжно човек да се оттегля от работа, когато най-много знае и може. А това е възрастта на 60-годишните. Затова възрастта за пенсиониране трябва да бъде по-висока", казва Слим. 

Милиардерът препоръчва правителствата и експертите по труда да проучат и да установят къде през идните 5-10 години ще се появяват нови работни места. За да започне подготовката на хората за тези работни места.

Най-богатият човек на планетата смята, че трябва да се разработват такива програми, в които да е предвидено работните дни в седмицата да бъдат три или четири. "Вместо пет работни дни с осемчасов работен ден, три или четири дни с 11 часов работен ден. В останалите два дни от седмицата човек може да чете, да се образова, или да си почива. Или да се отдаде на културен отдих, например".

Oще: бил гейтс  богатство  карлос слим  милиардери  пари  растеж 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани