Все по-богати | webcafe.bg
newscafe

Все по-богати

Webcafe.bg
02.01.2013, 16:46 (обновена 03.01.2013, 15:47)
Карлос Слим Хелу

Снимка: © БГНЕС

Най-богатият човек на планетата Карлос Слим смята, че еврото трябва да оцелее

Испанецът Амансио Ортега Гаона - основател на известната верига магазини Zara, както и основател и президент на индустриалната група "Индитекс", е световен лидер по растеж на богатството през 2012 г.

За една година 76-годишният испанец е спечелил $22.2 млрд. и с общо богатство от $57.5 млрд. е трети в света, като успя да изпревари Уорън Бъфет.

Начело продължава да е мексиканецът Карлос Слим със състояние от $75 млрд., като 21% от тях са прибавени през 2012 г. Следва го Бил Гейтс със своите 63 млрд. долара.

Като цяло съвкупното състояние на стоте най-богати хора на планетата за 2012 г. се е увеличило с $241 млрд. до 1.9 трилиона долара, показва индексът на милиардерите на агенция Блумбърг.

Ръстът се дължи главно на инвестициите в телекомуникациите и продажбите на дребно.

16 от стоте милиардери обаче регистрират загуби за изминалата година. Бразилецът Айке Батиста е най-големият губещ с 10.1 млрд. долара.

Слим, който няма намерение да се оттегля от бизнеса

Макар и да навърши 72 години, Карлос Слим, най-богатият човек на планетата, няма намерение да се оттегля от бизнеса.

В интервю за "Ел Паис" почетният президент на Grupo Carso (América Movil) дава конкретни съвети за бърз изход от кризата: "Европа трябва да направи две неща - да продаде активи, които да намалят задлъжнялостта й, но и да покани частния сектор да направи инвестиции, които държавният сектор вече няма защо да ги прави".

Освен това Слим смята, че е необходимо да се повиши възрастта за пенсиониране, тъй като "след Втората световна война правителствата и държавата създадоха едно общество на благополучие, което все растеше и растеше и в един момент се оказа трудно за поддържане".

Според него, вместо да се прибягва до старата рецепта на нагласяне на финансовия дефицит чрез повишаване на данъците или редукция на публичните разходи, е най-добре да се вдигне възрастта - за него не е редно на някои места в Европа хората да се пенсионират на 60.

Другите му аргументи за повишаване на възрастта са, че в миналото в обществото е присъствал в голяма степен физическият труд, а в нашето общество не е приоритетен, тъй като са важни опитът и знанията.

"В обществото на голямото познание е твърде тъжно човек да се оттегля от работа, когато най-много знае и може. А това е възрастта на 60-годишните. Затова възрастта за пенсиониране трябва да бъде по-висока", казва Слим. 

Милиардерът препоръчва правителствата и експертите по труда да проучат и да установят къде през идните 5-10 години ще се появяват нови работни места. За да започне подготовката на хората за тези работни места.

Най-богатият човек на планетата смята, че трябва да се разработват такива програми, в които да е предвидено работните дни в седмицата да бъдат три или четири. "Вместо пет работни дни с осемчасов работен ден, три или четири дни с 11 часов работен ден. В останалите два дни от седмицата човек може да чете, да се образова, или да си почива. Или да се отдаде на културен отдих, например".

Oще: бил гейтс  богатство  карлос слим  милиардери  пари  растеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани