Максимални цени за извършването на таксиметрови превози ще бъдат въведени след приемането на предлаганите от транспортното министерство промени в Закона за автомобилните превози | webcafe.bg
newscafe

Такситата в София - с таван на тарифите

Webcafe.bg
26.07.2010, 13:36 (обновена 26.07.2010, 13:46)
Такси

Снимка: © БГНЕС

Въвеждането на максимални тарифи за такситата ще удари по тези "копърки", които удрят с по 5-6 и повече лева за минута престой и надуват безбожно сметките на разсеяни и заблудени хора...

Максимални цени за извършването на таксиметрови превози ще бъдат въведени след приемането на предлаганите от транспортното министерство промени в Закона за автомобилните превози. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов, цитиран от БТА. Очаква се промените да бъдат одобрени през септември. Определянето на максимални тарифи за такситата ще стане само с постигнато съгласие с основните таксиметрови превозвачи в столицата,  каза Христов.

Преди две седмици Комисията за защита на конкуренцията се произнесе по повод на изменението в закона, като го определи като неприемливо. Според антимонополната комисия въвеждането на праг на цените ще наруши конкуренцията в сектора и ще накара повечето компании да работят на максимални цени.

Предложението на транспортното министерство е общинските съвети да определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег за общината, където е издадено разрешението. Цените трябва да се актуализират най-малко веднъж годишно или по искане на транспортния министър.

Според Христов таванът на цената на таксиметровите услуги ще се определя с формула, която ще включва всички компоненти на превоза - от амортизациите на автомобила, през претеглената стойност на горивата до възнаграждението на водача. Транспортният отдел на Столичната община вече работел върху варианти, за да има готови предложения при приемането на законопроекта от Народното събрание. 

В София в момента се движат над 5000 таксита, които са с редовна регистрация в Столичната община и с издадени разрешителни, за които годишно плащат по 50 лева. В законопроекта за промени в Закона за автомобилните превози е предвидена глоба от 3000 лева за такситата, които возят на цени, по-високи от въведените граници.

Oще: глоби  закон  общински съвети  промени  софия  таксита  тарифи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 00:37

1 x-man | 26.07.201021:18

Това трябваше да се направи много отдавана, защото има изроди които возят за 8лв./км и разчитат на канарчета.
   

оценка

+0 -0