Бомба тиктака и в здравеопазването | webcafe.bg
newscafe

Бомба тиктака и в здравеопазването

Webcafe.bg, по Фокус, Mediapool
23.05.2013, 12:30 (обновена 24.05.2013, 14:48)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

Разходите за лекарства са извънмерно раздути

Разходите за лечение на онкоболните се увеличават и надхвърлят 150 милиона лева годишно, парите не достигат, а болниците - държавни и общински, са затънали в дългове за близо 390 милиона лева (към 31 март дълговете на всичките 176 държавни и общински болници в България е 388 099 000 лева).

Само за първото тримесечие неразплатените разходи на болниците са 88 милиона лева. В топ 5 на най-задлъжнелите са Пета градска, Александровска и "Пирогов" в София, "Свети Георги" в Пловдив и "Света Марина" във Варна.

Това е картината на родното здравеопазване, в което нито едно правителство не посмя да извърши нито една реформа. Начертаха я пред депутатите от новото 42 НС шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков и министърът на здравеопазването в служебния кабинет проф. Николай Петров.

Здравната каса е в опасен преразход на средствата за онколекарства, който заплашва да остави болните без медикаменти към края на годината, заяви още Цеков в парламента.

Според проф. Петров при растящите средства за лечение на онкоболни и увеличението на заболелите след години разходите за тях може да станат заплаха за националната сигурност.

За тази година са предвидени 90 млн. лева за болните от рак, но към края на годината разходът по това перо се очаква да достигне 156 млн. лв. Още първоначалните разчети показали, че парите няма да стигнат, след като за 2012 г. за онколекарства са похарчени 126 млн. лв.

"От големия резерв на НЗОК можем да вземем около 20 млн. лева, но накрая на годината, ако продължаваме с тези темпове, ще се очертае дефицит", предупреди Цеков. За момента по-малко пари от предвиденото се харчат за интензивни грижи.

НЗОК опитва да договори отстъпки за лекарствата, но няма как фирмите да бъдат задължени да го направят. Междувременно броят на болните от рак се увеличава. Все повече болните предпочитат иновативно и скъпо лечение, докато евтините медикаменти постепенно изчезват от пазара. Шокиращ пример, даден от Цеков, е с лекарството флуороурацил, чиято ампула е струвала 2.50 лв. В крайна сметка то е заменено с препарат за 600 лв.

БСП - чрез бившия шеф на НЗОК и зам.-здравен министър Емил Райнов - обвини ГЕРБ, че народно е създал хаоса с прехвърлянето на отговорността за лекарствата от Министерството на здравеопазването към Здравната каса. Това, според него, създало занижен контрол и регулации.

388 млн. дългове

За първото тримесечие на годината дълговете на държавните и общински болници са 388 млн. лв. 176-те лечебници имат просрочени задължения от 86.8 млн. лв. Данните съобщи в парламента служебният здравен министър проф. Николай Петров.
Държавните болници със 100% държавно участие, които са 42, са с дългове от 176.7 млн. лв., като просрочени са 14 млн. лв. Общинските болници, които са 109, са с дългове от 65 млн. лв., като от тях просрочени са 32 млн. лв. Най-големи са дълговете на университетските болници в Пловдив и във Варна, "Пирогов" и "Александровска" болница.

Oще: болници  дългове  здравеопазване  лекарства  нзок  онкоболни  пламен цеков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани