За първи път в средата на годината се повишава социална вноска | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ вдига по спешност здравната вноска с 2 процента

Webcafe.bg
08.03.2010, 16:43 (обновена 09.03.2010, 21:24)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Срещу повече пари за здраве - ще сме все така болни...

Вместо от 1 януари 2011 г., вероятно от средата на годината властта вдига здравната вноска с 2% - „след 1 април", както енигматично се изрази днес премиерът Бойко Борисов. Запазва се сегашното разпределение на вноската между работодател и работещ, което е 60 на 40.

Срещу парите в повече, които държавата ще ни прибира, няма да получаваме повече здравни услуги.

Сега здравната вноска е 8% и ГЕРБ планираха да се вдигне с 2% през 2011 г., като въпросните 2% да се плащат от работника и да отиват директно като задължителна осигуровка в частен здравен фонд. Преди това властта обеща да представи модела си за здравна реформа. Министерството на здравеопазването дори обяви, че такъв ще бъде обявен до средата на годината.

За първи път в България повишение на социална вноска се предлага при започнала вече бюджетна година. Промяната в размера й ще стане в промени в Закона за здравното осигуряване и в Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Увеличението на парите за здраве едва ли ще доведе до по-висока събираемост на здравните вноски, която в момента е трагична. Данните за януари показват, че са събрани едва 30 млн. лева от тях, а останалите малко над 100 млн. лева, необходими месечно на здравеопазването ни, са извадени отново от парите на данъкоплатците. В средата на миналата година например събираемостта е била на минус с 250 млн. лева.

Най-сериозното обещание, което е дал премиерът обаче, е: Повече забавяния на пари няма да има! Заклинанието е било направено в присъствието на здравния министър д-р Божидар Нанев и на министъра на финансите Симеон Дянков.

Графикът на изплащане е следният: на 8 март ще се пуснат парите на джипитата, които обявиха от днес ефективен протест, и на стоматолозите, които включват и добавките за последното тримесечие на 2009-а - това е разликата межжу таксата от левче за пенсионерите и нормалната потребителска такса от 2.40 лева, която поема бюджетът.

Във вторник и сряда ще постъпят средствата за някои болници и специализираната доболнична помощ, а в четвъртък и петък - за всички болници.

Освен това премиерът обеща със законова промяна да се гарантира запазването на  преференциални цени за наемите на лекарските кабинети в държавни и общински лечебни заведения.

На срещата е постигнато съгласие - по настояване на съсловните организации, 350 млн. лева от резерва на НЗОК, който е в БНБ, да бъдат деблокирани. С точно толкова бяха намалени предвидените за здравеопазване средства в бюджет 2010.

Очаква се решението за изваждането на парите да стане на първото заседание на правителството в сряда, 10 март. От Коалиция за България наскоро предложиха да се деблокира по-голяма сума - 450 млн. лева.

Наред с всичко друго кабинетът ще върне отново към НЗОК комисията за позитивния лекарствен списък. Борисов заяви, че от 1 юли списъкът се разширява, за което държавата ще плаща допълнително 70 млн. лева повече.

След всички тези благи вести, протестите най-вероятно ще утихнат. Ако протестните действия спрат, след удовлетворяване на всички искания, БЛС няма да отмени Националната конференция по проблемите на здравната реформа, както и насрочения за 27 март т.г. събор, на който Бойко Борисов е обещал да участва.

Новината за поскъпването, което означава повишени разходи на компании и ведомства за служителите им, дойде след среща днес на премиера Борисов с шефовете на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз д-р Цветан Райчинов и д-р Николай Шарков. Министър-председателят обеща забавените за януари пари на джипита, болници и зъболекари да започнат тутакси да се превеждат - нещо, което и без друго беше обявено по график, а представителите на гилдията благодариха за топлия прием и проявено разбиране.

Oще: блс  бойко борисов  герб  здравна вноска  нзок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 09.03.201012:38

Вместо да се спре източването на здравната каса - за по-лесно те вдигат здравната вноска, щото така име е най-лесно. А и за да могат и те да продължат да източват касата.
Излиза че и тия са като ония.
   

оценка

+0 -0