Сделка с „Уестингхаус", но без финансов ангажимент | webcafe.bg
newscafe

Сделка с „Уестингхаус", но без финансов ангажимент

Webcafe.bg
01.08.2014, 09:26 (обновена 01.08.2014, 12:37)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Енергийният министър в оставка рехвърля топката за изграждането на VII-ми реактор към следващото правителство

Акционерното споразумение между България и "Уестингхаус" за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй" е подписано. Това съобщава американската компания.

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните. Целта му е да се осигури основа за продължаване на проекта, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите ключови споразумения и да се получи добро финансиране, казват от компанията в съобщение до медиите.

По-рано пред БНТ енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев потвърди, че правителството ще подпише договор с американската компания „Уестингхаус" за изграждането на VII-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй", но това няма да бъде съпътствано от финансов ангажимент.

„Ние не сме договорили най-важните неща, тепърва предстои на следващите правителства да ги договарят", каза Стойнев пред БНТ. По думите му правителството сключва сделката в последния момент, защото трябва да довърши преговорите, които са започнали, но ако следващото правителство потвърди договора, всичко приключва, без финансов ангажимент.

Стойнев посочи, че цената от 5.3 милиарда долара е възможно най-ниската за „най-модерния реактор". „Тук не става въпрос да изграждаме колиба. Тук става въпрос за един ядрен реактор, който евентуално, ако всички политически сили се съгласят, ще бъде готов 2022-2023 година", каза още Стойнев.  Стойнев е категоричен, че този път - за първи път - България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета.

"Изненада" в БСП

Новината за споразумението с "Уестингхаус" предизвика силно смущение в БСП. Драгомир Стойнев спешно беше повикан на заседанието на ПГ на "Коалиция за България", за да представи правителствената позиция по предстоящото подписване на споразумението.

Ръководството на БСП и парламентарната група на "Коалиция за България" не са давали съгласие за подписване на споразумение, обяви депутатът Таско Ерменков.

„Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за „Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента”, възмути се Ерменков, чиято законодателна дейност в 42-то Народно събрание ще се запомни с поправката, изваждаща морската част на проекта "Южен поток" от покритието на европейските регулации.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров също се включи с критика срещу Стойнев.

"БСП трябва да се разграничи от договора с "Уестингхаус", иначе ще носи историческа отговорност. Драго Стойнев е продукт на корпоративни интереси. Това, че ръководството на БСП действаше под натиска на тези корпоративни интереси, е очевидно", заяви Овчаров в сутрешния блок на bTV.

Споразумение в наследство

"Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала", се уточнява в прессъобщение на АЕЦ "Козлодуй" от днес.

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания - „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.

Oще: адрена енергия  аец  атомна централа  драгомир стойнев  енергетика  козлодуй  правителство  стойнев  уестингхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани