Румъния излезе от рецесията, България затъва по-бавно | webcafe.bg
newscafe

Румъния излезе от рецесията, България затъва по-бавно

Webcafe.bg
13.08.2010, 12:09 (обновена 18.08.2010, 15:19)
симеон дянков

Финансовият министър Симеон Дянков продължава да е оптимист за растежа, който ще отбележи икономиката ни за 2010-а

Румъния вече е преодоляла рецесията, а добрата новина за България е, че спадът се е забавил - вече е минус 1.5%, а не два пъти-голям. Това показват данните за икономиките на двете съседни и най-бедни страни в ЕС за последното тримесечие - април-юни. За предните шест тримесечия и двете държави имат отрицателен растеж.

Румънската статистика оповести предварителни данни, които сочат ръст на БВП от 0.3% за периода.

България е на трето място в ЕС по най-голям икономически спад, показват данните на Евростат. По-голямо свиване от нас има само в Гърция (-3.5%) и в Латвия (-3.9%).

В същото време икономиката на еврозоната и ЕС нарасна с 1% за второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината. На годишна база икономическият растеж и в еврозоната и в ЕС е 1.7%.

Предните шест тримесечия Румъния регистрираше непрекъснато свиване на производството. Това наложи Букурещ да издейства 20 млрд. евро заем от Международния валутен фонд и ЕС. Икономическата прогноза на румънското правителство за тази година остава негативна.

В същото време спадът на българската икономика през второто тримесечие се е забавил до най-ниските си нива от пет тримесечия насам - свил се е с 1.5% на годишна база за април-юни, след като предишните  3 месеца показаха минус 3.6% за година. Започналото все още леко възстановяване на износа и промишленото производство е причина за намаляването на минуса. Прогнозата на Bloomberg за България беше за 1.3 на сто понижение на БВП. 

Очакванията на българското правителство са за растеж от 1% през тази година, въпреки че международните прогнози за България са икономиката да приключи и 2010 г. на минус след 5-процентния спад през 2009 г.

Продължаващият шесто тримесечие спад на българската икономика се дължи на спадащото потребление и правителствените покупки - намаление от съответно 7.6% и над 19%.

Полша пак е сред отличниците

Единствената страна в ЕС, която отчете ръст от 1.7% за 2009-а - Полша, пак е сред отличниците. Икономиката на Полша е отчела ръст от 3.1 на сто през второто тримесечие на годината, казва Михал Бони, главен съветник на премиера Доналд Туск, пред полския вестник Dziennik Gazeta Prawna, цитиран от Bloomberg. Страната още не е оповестила официалните данни.

"Растежът за второто тримесечие ще се равнява на около 3.1%, може би малко повече", казва Бони и заслугата за това е на износа.

В началото на август Туск изрази увереност, че четиригодишният финансов план на страната, включващ разпродажба на активи и увеличаване на ДДЦ, ще я изведе успешно от кризата.

Миналата седмица Евростат измери 1.7% годишен ръст на икономиката на Европейския съюз за второто тримесечие - най-значимото повишение от началото на кризата. Главната заслуга за това принадлежи на Германия, която отчете 2.2% ръст за тримесечието, както и Франция с 1.7% повишение. Спрямо предишното тримесечие ръстът е 1%.

Oще: бвп  българия  икономика  растеж  румъния  статистика  тримесечие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани