Експроприация на закъсали фирми | webcafe.bg
newscafe

Експроприация на закъсали фирми

Webcafe.bg
11.01.2014, 11:13 (обновена 11.01.2014, 13:18)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Икономическият министър Драгомир Стойнев ще национализира дълговете на частни предприятия, без да ни пита като данъкоплатци

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев потрети в рамките на седмица, че държавата не просто възнамерява да поеме дълговете на закъсалото частно предприятие "Ремотекс", а да го откупи на 100 процента.

Близо 600-те работещи там не са получавали заплати от близо година и собствениците им дължат само на тях над 3.5 милиона лева. Общо задълженията надхвърлят 25 милиона лева, а "Ремотекс"- Раднево, работи на загуба.

Печелившата някога фирма, която извършва основно ремонтни дейности за държавните "Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица изток" 2, е приватизирана през 2002 г. по време на управлението на НДСВ-ДПС, от хора, близки до покойния вече министър на държавната администрация в царския кабинет Димитър Калчев. Пак те са собственици и на "Тежко машиностроене" в Русе, което също е в затруднено финансово състояние и не са плащани заплати.

"Ремотекс" е купен за 8 милиона лева, а сега собствениците му, които са го довели до това състояние, искат десетки милиони извън дълговете, за да... го продадат на държавата.

Пред TV7 Стойнев отново подчерта, че държавата ще помогне на всяко едно предприятие. "Това предприятие е нужно, то е в много тежко състояние, дълговете са огромни, но ние сме готови да ги поемем. Засега собствениците искат едни огромни по обем пари. Аз съм обещал на работниците, че това предприятие ще бъде държавно, ако постигнем споразумение със собствениците. Те имат една седмица'', каза Стойнев и даде пример със ситуацията във ВМЗ-Сопот. Оръжейницата обаче е държавна собственост и примерите са неуместни.

В същото време Стойнев заяви, че работата му като министър е да гарантира "стабилност на българската икономика и на българската енергетика. Въпросът е единствено да се защитава националният интерес, каза той.

В подкрепа на българската икономика

Министърът отново припомни, че за последното тримесечие на 2013 г. икономиката е нараснала с 1.5% на годишна база. По думите му този ръст се дължи на коректното отношение на правителството към бизнеса.

Стойнев обясни, че за последните 7 месеца правителството е наляло 2.5 млрд. лева в българската икономика. Върнати са близо 550 млн.лв. ДДС, докато за същия период през миналата година са върнати с 300 млн. лв. по- малко. "Бюджетът беше актуализиран и бяха разплатени всички забравени и изоставени плащания", напомни още Стойнев.

"Българският бизнес показа, че е почтен, защото парите, които ние наляхме в икономиката, те ги върнаха чрез данъци. За първи път имаме еднакъв брой осигурени и заети лица, което не се е случвало никога през годините. Това е една добра стъпка за изсветляване на икономиката", подчерта Стойнев.

Oще: драгомир стойнев  дългове  задължения  ремотекс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани