Медицинската академия разследва депутат от ГЕРБ за плагиатство | webcafe.bg
newscafe

Медицинската академия разследва депутат от ГЕРБ за плагиатство

Екип на в. "Сега"
14.07.2012, 10:26 (обновена 14.07.2012, 10:32)
Лъчезар Иванов

Снимка: © БГНЕС

Лъчезар Иванов смята, че е жертва на конспирация - някой е прибавил чуждите публикации към документите му за доцент

Един от най-скандалните депутати на ГЕРБ - Лъчезар Иванов, блесна за пореден път, този път в история с плагиатски научни публикации. След като Иванов се опита да спре репортаж за свой приятел - съмнително богат митничар, подлъга се да получи несъществуващо безплатно "Верту" и консултира застрахователна и охранителна компания за над 130 000 лв., сега той има намерение да стане доцент във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. Бившият директор на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов обаче твърди, че две от задължителните за защита на хабилитацията публикации, предоставени от политика, са негови. Тъй като двамата са с еднакви фамилии и първи букви на собствените имена, трудове на професор Л. Иванов са представени като публикации на депутата Л. Иванов, съобщи zdrave. net.

Самият професор се е обадил на сайта. Той твърди, че единствената публикация в чуждестранно издание, представена от депутата в конкурса за доцент, не е негова. Тя е излязла в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration, озаглавена Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia. Според предоставеното резюме публикацията представя резултати от петгодишно проучване (2001-2005) за влиянието на факторите на климата върху сърдечносъдовите заболявания, а като автори са изброени Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov. Статия за същото изследване на същия екип е публикувана и през 2009 г. в "Българско списание за обществено здраве", специализирано издание на Националния център по опазване на общественото здраве. Там автор на публикацията обаче е проф. Любомир Иванов, тогава директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

"Идеята на тази тема я донесох аз от чужбина, когато в началото на 2000 г. започна да се говори за промените в климата, за влиянието им върху общественото здраве и т.н.", обяснява авторът проф. Любомир Иванов. Той е категоричен, че Лъчезар Иванов няма нищо общо нито с изследването, нито с публикацията в гръцкия сборник. "Разбира се, че не е Лъчезар, трябва да се чете Любомир Иванов, само че името ми е съкратено", казва още професорът.

В резюметата, публикувани на сайта на Медицинския университет в София във връзка с конкурса за доцент, на който единствен кандидат е Лъчезар Иванов, проф. Любомир Иванов открил още една статия, чийто автор отново е той. Този път става въпрос за публикация в специализираното издание "Здравна политика и мениджмънт" със заглавие "Здравеопазването в Република България - реалности, предизвикателства". В нея Л. Иванов е съавтор със С. Спиридонов и вече покойния лидер на КНСБ Желязко Христов. "Вече бях пенсиониран и като съветник по здравна политика в КНСБ изготвих един доклад на вече покойния президент, с който започнахме един дебат по трансформацията на здравната система", обясни проф. Иванов.

Самият депутат пък смята, че вероятно е жертва на злонамереност в случая. "Не съм предоставял подобни публикации на журито. Аз самият вече се обадих във факултета и поисках да се провери дали става дума за техническа грешка, или има нещо тенденциозно спрямо мен", обясни Лъчезар Иванов пред "Сега". Той твърди, че е дал 26 научни публикации, като на всички е автор, и не е плагиатствал от професор Иванов, на когото вече се бил извинил. Депутатът освен това се похвали, че следващата седмица ще излезе още един негов труд, който също ще предостави на журито - глава от книга, посветена на витамините.

"Днес (вчера, б.а.) съм издал заповед за създаването на комисия от 3-ма души, която е различна от комисията, разглеждала документите при кандидатстването, и съм дал срок от 14 дни да разгледат случая", обяви пред "Сега" ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев. Той беше категоричен, че на първоначално обявената дата 19 юли защита няма да има, а конкурсът ще бъде преобявен при най-малкия пропуск в документацията.

Според Митев обаче вероятно става въпрос за техническа грешка. "Трябва да си пълен идиот, за да подадеш чужди статии като свои. Всеки, който си пусне името в най-големите търсачки за научни публикации, ще открие по няколко паразитни статии заради съвпадения на имена и инициали", твърди Митев. Той смята, че някой наистина може да се е престарал, но не успя да обясни по какъв начин някой друг може да внесе статии на Лъчезар Иванов от негово име и дали спорните публикации са качени само на сайта, без да ги има на хартиен носител в пакета от документи. "Това ще се изяснява от комисията", каза Митев.

"Няма такова нещо, познавам и двамата, не е възможно да го е направил", твърди пред "Сега" пък проф. Миладин Апостолов, един от тримата външни членове на научното жури. Той коментира, че ще направи проверка за авторството на спорните публикации. "Лъчезар Иванов защити при нас предишната си разработка, която беше оригинална, води при нас курсове", коментира още проф. Апостолов. Той твърди още, че проф. Любомир Иванов "и друг път е създавал проблеми". Лъчезар Иванов е защитил докторска степен в същия факултет буквално дни преди да влезе във властта като депутат от ГЕРБ - на 10 юни 2009 г. Темата на дисертацията е била "Съвременни подходи за управление на общинските болнични здравни заведения". 

Председателят на журито, което трябва да направи Иванов доцент - проф. Стефан Гладилов, не беше открит за коментар, както и деканът на Факултета по обществено здраве проф. Цекомир Воденичаров.

Премиерът Бойко Борисов също отказа да коментира поредната издънка на Иванов. След като депутатът се опита да спре репортаж по Нова телевизия за охолно живеещ митничар, той беше принуден да подаде оставка от шефското място в ГЕРБ-София, от зам. председателското място на парламента и шефското в здравната комисия. Неговата колежка Геновева Алексиева пък се забърка в скандал, след като се оказа, че е била в журито за доцент по офталмология в конкурс, на който се е явила собствената й дъщеря.

Плагиатството е престъпление и според Наказателния кодекс се наказва с до 2 г. затвор.

Сега

Oще: лъчезар иванов  плагиатство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 16.07.201208:54

"...проф. Любомир Иванов "и друг път е създавал проблеми""

Ама как смее някакъв професор да пречи на работата на ГЕРБ?
И да му мислят администраторите на сайта, защото очевидно те са виновни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

4 fALLEN | 14.07.201223:10

на тоя само физиономията и ПРИЧЕСКАТА като му видиш и ти става ясно, че е мозък. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

3 Gastaroll | 14.07.201219:01

Някой се е из***л в гащите на "мозъка"......или направо в мозъка му. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

2 Бобо | 14.07.201214:38

Яз познавах един, мозъко му викаха у казармата. Он или мие кенефите у Европата или е министер у Бантускотия! Еб ем ти мозъците шо се народиха у државата ни, или по точно еб ем ти државата шо народи тея мозъци! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 14.07.201211:32

това не е ли лъчо мозъка?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани