15 вместо 20 заплати при пенсиониране в ДАНС | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът реже живо месо от ДАНС, не пипа МВР

Webcafe.bg
08.12.2011, 16:28 (обновена 08.12.2011, 17:25)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Парламентът одобри поредната антикризисна мярка - намаление на заплатите при пенсиониране в ДАНС от 20 на 15, не и в МВР и МО

Управляващите от ГЕРБ с помощта на т.нар. независими депутати в парламента и доскорошните си неприятели от РЗС одобриха намаляването от 20 на 15 на заплатите, които се изплащат при пенсиониране в ДАНС. Промяната, представена като антикризисна мярка, не засяга МВР и военното министерство.

Промяната в Закона за държавната агенция "Национална сигурност" предвижда при прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в ДАНС да се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 15.

Йордан Бакалов от Синята коалиция и бивш шеф на парламентарната вътрешна комисия съобщи, че към момента има 300 подадени молби за напускане от служители на агенцията, заради непрекъснатото орязване на средствата й. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира от своя страна, че службата има задача да предупреждава за рисковете пред държавата, но това не може да стане, ако няма нормално финансиране, съобщи Mediapool.

В края на миналата седмица "24 часа" съобщи за втория удар по ДАНС - намаляване на заплатите с една трета. Това става с промени в закона за ДАНС, с които се въвеждат по-ниски коефициенти за изчисляване на възнагражденията в службата. Базата за умножение е средната заплата в бюджетната сфера, определяна всяка година от Закона за държавния бюджет.

Например коефициентът за агенти - държавни служители пада от 3,4 на 2,1, за сътрудници - от 2,2 на 1,4, а за висшисти с трудови договори - от 2,6 на 1,6.

При среднистите на работа в спецслужбата пък заплатата почти се изравнява със средната чиновническа - коефицентът ще е 1,1. С подготвените промени минималното възнаграждение на агентите от най-ниско ниво ще падне от 1278 на 789 лв., а при сътрудниците - от 827 на 526 лв.

Това обаче не са реалните заплати на служителите от ДАНС, коментират осведомени. По неофициална информация агентите вземат 2-3 пъти повече от колегите си в МВР. Освен това към основните заплати се включват редица добавки като т.нар. порцион, агентурни, командировъчни и т.н.

Въпреки това орязването ще е чувствително. Служител от средно ниво споделил, че заплатата му вероятно ще падне с 600-700 лв.

Решението за свиване на парите в спецслужбата дойде, след като на заседанието на МС в понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че в ДАНС вземат неоправдано високи заплати и че не разбира защо трябва са по-големи от тези в МВР.

По думите му полицаите от ГДБОП, както и от звеното за задържане примерно заслужавали много повече за работата, която вършат.

Oще: герб  данс  заплати  пенсии  пенсиониране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.12.201117:45

Медиите продължават да търсят ЛОГИКА в поведението на партията Граждани за европейска криза на България.За да има логика,трябва да има РАЗУМ.А пък според Albert Einstein "Където властват интереси,разумът умира".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани