Властта вкупом се кълне, че проверява ЕРП-ата | webcafe.bg
newscafe

Властта вкупом се кълне, че проверява ЕРП-ата

Webcafe.bg
18.02.2013, 10:07 (обновена 18.02.2013, 10:57)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обеща договорите за приватизация на електроразпределителните дружества да бъдат разсекретени

Агенцията за държавна финансова инспекция проверява ЕРП-ата. Това стана ясно от ударното участие на представители на изпълнителната власт в сутрешните блокове на телевизиите.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който успя да говори и в Нова тв и в TV7, съобщи, че има доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за проверка на ЧЕЗ, която тече още от лятото и е приключен на 8 февруари. Чиста случайност е, че съвпадна с протестите, каза Добрев.

Този доклад е 200 страници и констатира редица нарушения като завишени суми за разходи, които те трябва да обяснят, както и изнасяне на средства към компанията-майка, върху които не се плащат данъци. Но това трябва да е преценка на независимия регулатор (ДКЕВР - бeл.р.), каза той.

Очакваме тяхното решение за това дали е налице достатъчно основание да се стартира процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Това каза пред TV7 министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Другите две ЕРП-та също са проверявани.

"Очакваме в рамките на 20 дни да имаме доклади за тях и тогава ще можем да кажем дали и там има нарушения или не. Колкото и странно да звучи в държавния регуатор не знаеха за констатациите на АДФИ.

Стартирането на процедурата по отнемане на лиценза започна на закрито заседание на регулатора, после на открито. Има няколкоседмична процедура, докато се стигне до евентуално отнемане на лиценза. Ако се стигне до отнемане на лиценза, се стига до назначаване на служебен регулатор", допълни Добрев.

На въпрос вярно ли е, че от следващия месец ще има 16% по-ниски сметки за ток, Добрев отговори: "Кой казва това? ЧЕЗ? Това, което те казват, е, че на базата на техния анализ сметките за януари на базата на техни изчисления ще са с 16% по-ниски.

Ние разбрахме, че ЕРП-ата имат "вратички" в закона, а защо ДКЕВР не е разбрал за 4 години, че не знаят какви разходи и на какъв принцип се правят от ЕРП-тата, това е друг въпрос.

Ние сме разчитали, че регулаторът контролира точно това. Но очевидно не го е правил. Става дума за целия период, от който ЕРП-ата са приватизирани". Както обяви наскоро депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров, десет години електроразпределителните дружества не са проверявани.

По bTV шефката на АДФИ Теменужка Петкова обяви, че в ЧЕЗ са открити нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки. Имаме данни поне за около 500 000 лева, дадени от фирмата на нейни "сателити", посредством договори за обществена поръчка за които обаче не са се проведени конкурси, както го изисква законът, обясни Петкова.

На въпрос как ще коментира твърдението на ЧЕЗ, че на месец дават 6 милиона лева за отпечатване и разпространение на фактури, министърът отговори: "Не, това не е нормално, в района на ЧЕЗ има 2 милиона електромера, ето защо трябва да се проверява всеки един разход на дружеството. Загубите са за сметка на крайния потребител, защото те влизат в цената на тока. 7% от сметката са тези загуби..."

По думите му "протестиращите вчера много справедливо са поискали конфиденциалните договори да бъдат разсекретени: "Ние ще направим всичко възможно да станат публично достояние, защото хората трябва да са наясно какво включват". Добрев посочи, че ще намерят начин да качат в интернет всички енергийни договор, които не са били публични, предаде "Фокус".

Попитан кога ще има нов шеф на ДКЕВР, министър Добрев отговори: "В рамките на 1-2 седмици, за да може новият състав на ДКЕВР да се избере с 2/3 от народните представители, защото виждате, че неговата роля е много голяма. Юлиана Иванова си е подала оставката, но ще изпълнява дейността до момента на нов избор."

Oще: адфи  делян добрев  дкевр  ерп  процедура  разходи  регулатор  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 18.02.201311:57

тия кви са мишки у власта... малко се разклати стола и се разтичаха кат корабни плъхове... алооооу 4 години почти имахте да свършите нещо кат ората и каде минахте трева не никне бе. как омазахте с лайна пъстроцветната дъга?
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани