Лидерите от НАТО се споразумяха днес да разработят система за противоракетна отбрана, която да защитава територията на всички европейски страни членки на алианса плюс САЩ | webcafe.bg
newscafe

България под натовски щит - и врата към Русия

Webcafe.bg
20.11.2010, 11:17 (обновена 20.11.2010, 20:22)
николай младенов

Изграждането на противоракетния щит, който ще покрива и България, е вече една от мисиите на НАТО, заяви външният министър Николай Младенов

Остава отворена вратата за разширяването на НАТО, особено за съседите ни от Западните Балкани. Това каза днес в предаването "Събота 150" на БНР министърът на външните работи Николай Младенов, който е на срещата на върха на НАТО в Лисабон. Заедно с него на срещата са президентът Георги Първанов, който оглавява делегацията ни, и военният министър Аню Ангелов.

Ден преди срещата американският президент Барак Обама написа в "Ню Йорк Таймс": "Ние трябва да държим вратата отворена за европейски демокрации, които отговарят на стандартите на НАТО за членство." Призивът едва ли ще хареса на Москва, която не гледа с добро око на разширението на алианса.

Целта ни е цялата територия на България да бъде покрита с противоракетния щит на НАТО, каза още Младенов. Всичко обаче зависи от параметрите на технологията.

Външният министър припомни, че защита на цялата ни територия не се е предвиждало в първоначалния вариант с радар в Чехия и ракети-прихващачи в Полша, предложен по времето на президента Джордж Буш.

"Сега имаме ясно формулирана мисия на НАТО за защита на Европа с противоракетен щит".

Русия прие да сътрудничи с НАТО за противоракетния щит и да засили помощта си за алианса в Афганистан, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Лисабон след първата от две години насам среща на върха НАТО-Русия.

Най-напред и преди всичко ние заедно ще направим повече, за да помогнем на Афганистан, подчерта Расмусен. Щастлив съм, че президентът Дмитрий Медведев прие нашето предложение да работи с НАТО по системата за противоракетна отбрана, каза той,  приветствайки тази стъпка като обрат в не винаги лесните отношения между бившите противници от времето на Студената война.

Цели за 10 години напред - тероризъм, кибервойни и...

Алиансът прие вчера 10-годишната си стратегическа концепция, която набелязва новите цели на НАТО. По отношение на България в нея влиза още и темата с енергийната сигурност. По думите на министъра трябва да се обърне повече внимание върху защитата на енергийната инфраструктура.

Младенов обясни, че една от основните мисии на Алианса ще бъде изграждането на противоракетния щит на територията на натовските страни. "Т.е. както задължението, което всички имаме - ако някои атакува една страна, всички да й се притекат на помощ, така и изграждането на ПРО се превръща в една от съществуващите мисии на НАТО.
Външният министър не назова колко ще ни струва включването в ПРО.

Оценката, която се споделя между всички, е, че нараства заплахата от радикални групировки и сериозно напрежение, която съществува от няколко години. Заплахата може да дойде от различни части на света, но по-голямата вероятност е от страните с радикален екстремизъм, коментира министърът.

По думите на Младенов се предвижда ПРО да се изгражда до 2014 г.

"Всичко това зависи от параметрите на технологията и времето, в което тя ще се разполага в страните-членки на НАТО. Нашата задача е цялата територия да бъде покрита от щита", каза той.
Според министъра, партньорството между НАТО и Русия е една от водещите теми на срещата.

Причината, заради която е възможно сътрудничеството между Алианса и Русия, е, защото и НАТО, и Русия имат споделена оценка за рисковете и заплахите и при положение, че е така, то тогава няма нищо по-правилно системата, която се изгражда в НАТО, да е в унисон с руската технология, обясни Младенов.

На срещата в Лисабон се обсъжда и мисията в Афганистан.

България ще изпрати в Афганистан още 3 обучителни екипа в Афганистан. Целта  е да се съберат 2000 експерти, които да обучават афганистанските военни сили. Вторият лъч, по който ще се работи, е изграждането на афганистанската полиция. "Имаме мандат до 5 български полицаи в тази мисия", каза министърът. Третият лъч, по който ще се работи, е изграждането на капацитета на самото управление на правителството, допълни външният министър.

Напредъкът

"Съединените щати и нашите съюзници от НАТО постигнаха значителен напредък", заяви американският президент Барак Обама. "Щастлив съм да обявя, че за първи път ние постигнахме договореност за разработването на система за противоракетна отбрана, която да е достатъчно мощна за покриването на европейската територирии НАТО и нейното население, както и Съединените щати", посочи президентът.

Системата за ПРО ще включва разполагането на американски ракети прехващачи и радари в Европа. Двайсет и осемте страни членки ще инвестират 200 милиона евро за свързването на съществуващите противоракетни системи с американската система.

Днес лидерите на НАТО ще обявят за реалистично чуждестранните войски да бъдат изтеглени от Афганистан до края на 2014 г. В момента около 120 000 военнослужещи участват в международната мисия в Афганистан. Войната с талибаните там се води вече девета година - от 2001-а насам.

Oще: алианс  афганистан  барак обама  лисабон  нато  николай младенов  президент  про  русия  щит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани