"Медиана": 44% от от хората са свили драстично разходите си | webcafe.bg
newscafe

Българите оценяват политиката през джоба си

Webcafe.bg
13.03.2011, 14:24 (обновена 13.03.2011, 14:31)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

44% от от хората са свили драстично разходите си, 48% - донякъде и само 8% запазват стандарта си, сочи проучване на социологическата агенция "Медиана"

44% от от хората са свили драстично разходите си, 48% - донякъде и само 8% запазват стандарта си, сочи проучване на социологическата агенция "Медиана", цитирано от БТА. На въпрос "смятате ли, че ще трябва още да намалите разходите си", 52 % от анкетираните отговарят положително, а само 13% са оптимисти.

За дълъг период от време хората у нас оценяваха политиката през призмата на миналото, но сега с настъпването на икономическата криза българите са започнали да оценяват политиката през джоба си, коментира социологът Кольо Колев, директор на агенцията. Според него "шоуто свърши - икономиката и хлябът изместват в политиката битката за миналото".

Изследването е представително, проведено в началото на март. От април миналата година досега хората, които разчитат на подобрение на икономическата ситуация в страната, са намалели от 17% на 10%, а тези, които смятат, че нещата ще се влошат, са се увеличили от 42 на 52 %, каза още Колев.

Данните показват, че към момента 12 % от домакинствата са с по двама и повече безработни, а 26,5% от домакинствата са с по един безработен. По данни на агенцията към март 2007 г. общо 73,1% от домакинствата нямат безработни, а през март тази година вече делът им е 61,4%.

Докато през март 2007 г. 61,9 % от изтеглилите кредити казват, че изплащането на дългове им създава проблеми, то сега този процент е 84,4.

Отказ от политиката

Изводът на социолога е, че кризата на потреблението и икономическата ситуация в страната имат пряко отражение върху отношението на хората към управляващите. От декември 2010 г. досега електоралната подкрепа към ГЕРБ е намаляла с 4,3% - от 27,9 на 23,6 процента. Основният прираст е в графата "няма да гласувам", тоест налице е отказ от политиката изобщо, каза Кольо Колев.

Показателно за връзката между потреблението и отношението към управляващите е, че 11,7% от хората,  отговорили, че рязко са ограничили потреблението си, са симпатизанти на ГЕРБ. От слабо ограничили потреблението си 30,9% са симпатизанти на ГЕРБ, а от тези със запазен стандарт - 39,6%. Според Колев, ако сега има избори, ГЕРБ и "Атака" не биха могли да сформират парламентарно мнозинство.

Oще: безработица  доходи  криза  политика  рейтинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 13.03.201122:59

Няма страшно Rowan, аз съм оптимист - все още. Национализацията няма как да стане с власт в ръцете на хора дърпащи всеки към себе си, а виж повишената роля на държавата дето наблюдаваме е май по-скоро резултат от апетита да се ползва като фуния в устите на тия, които са я възседнали на най-различни нива. Толкова натрупване при толкова неработеща икономика вече води към абсурди и оптимизма ми идва от това, че след абсурда идва пробуждане. Не ме критикиувай, че в тоя частен случай се опитвам да звуча позитивно, но може пък след няколко години да се окажем на другия полюс - прекалено либерални.

(забележка към ония, дето бъркат либерализма със ситуацията у нас - между двете няма нищо общо. Либерализма изкарва властта извън държавните механизми дори и в извратените си форми, а у нас се ползва държавата като основно средство за икономически просперитет - т.е. всеки контролен механизъм, дори и да не е причинен от апетит, бързо се оказва в ролята на сребърна лъжичка за устите зяпнали в пдходяща позиция)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 13.03.201116:01

Сега следващият "месия" да предложи национализация, уравниловка и останалите "предимства" на социализАма, и ще вземе изборите. Баси тъпото племе дето ни изкараха "социолозите".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани