500 лв. санкция за паркиране на инвалидно място | webcafe.bg
newscafe

500 лв. санкция за паркиране на инвалидно място

Webcafe.bg , Дневник
18.01.2012, 09:26 (обновена 18.01.2012, 10:50)
Софийски "паяк"

Снимка: © Sofia photo agency

Санкцията да бъде наложена на всеки, който без да има право шофира превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания.

Правителството предложи на парламента да одобри промени в Закона за движението по пътищата, касаещи достъпната среда на трудноподвижните. А именно в Закона за движение по пътищата да бъде създаден нов член, който предвижда налагане на глоба от 500 лв. на лице, което, без да има право, паркира на място, предвидено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, информира Дневник.

Глобата ще бъде наложена и на всеки, който шофира, без да има това право, превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания.

Освен това, правителството предлага картите за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с трайни увреждания, да важат за цялата страна. Сега те важат само за населеното място, в което са издадени.

Също така се иска в Закона за движение по пътищата да се даде възможност на хората, които поради физически увреждания управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди, да ги управляват без обезопасителни колани.

Друго предложение е в категорията на лицата, към които водачите на моторни-превозни средства трябва да бъдат особено внимателни (чл. 116), да се включат и хората с червено-бели бастуни - утвърден символ на слепите и глухите.

Предлаганите промени са изготвени след обобщаване на постъпилите от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предложения за осигуряване на достъпна среда за трудноподвижни, посочва пресцентърът на МС.

Oще: 500 лв.  глоба  закон за движението по пътищата  инвалиди  превозно средство  санкция  трайни увреждания  трудноподвижни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани