Оманският фонд се връща в преговорите за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Оманският фонд се връща в преговорите за КТБ

Webcafe.bg
18.07.2014, 13:38 (обновена 18.07.2014, 13:51)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

МФ отрича за проблеми в диалога с фонда на Оман по повод КТБ

Министерството на финансите е подновило диалогът с Оманския държавен фонд, който притежава 30% от капитала на Корпоративна търговска банка, и за когото се твърди, че е изолиран от процеса на рефинансиране на банката след поставянето й под специален надзор от БНБ.

Финансовият министър Петър Чобанов е провел телефонен разговор разговор с главния изпълнителен директор на фонда Абдулсалам Ал Муршиди, в което го е уверил, че ще бъдат спазени законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. Чобанов е потвърдил, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, а държавните институции щели да се намесят само ако акционерите не успеят.

Съобщението за подновения диалог между МФ и Оманския фонд идва, след като се появиха информации, че фондът заплашва България със съд заради отказа на институциите да допуснат акционера в спасяването на КТБ.

"Три пъти оманските акционери в КТБ са искали среща с ръководството на Българската народна банка. Освен готовност за среща, те са изявили желание да подкрепят банката. До среща не се е стигнало след отказ от централната банка", каза преди дни бившият финансов министър Стоян Александров.

Самият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев откри темата за изолирането на акционерите в отвореното си писмо до БНБ, в деня, в който централната банка обяви резултатите от ревизията в КТБ.

"Защо не допуснахте акционерите да намерят работещо бизнес решение за КТБ АД? Защо подминахте с лекота техните писмени и устни волеизявления? Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава?", пишеше в писмото на Василев.

В същия ден гуверньорът на БНБ Иван Искров призна за заявения интерес от Оманския фонд, без да дава подробности за детайлите по предложението на акционера.

"От там заявиха определени интереси, но досега не сме видели нищо черно на бяло, а не можем да държим фирмите, болниците, гражданите в неизвестност. Как си представяте, че ние трябва да седим, да се молим на мажоритарния акционер "Бромак", който е някъде в чужбина и дава пресконференции и ни обвинява, който е прибрал против всички закони на страната 200 млн. кеш, да се върне и да отвори банката", каза Иван Искров пред в. "Банкер".

Според днешното съобщение на финансовото министерство в разговора между Чобанов и Ал Муршиди са "отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката".

Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, заявяват от Министерството на финансите.

Досега обаче правителството подкрепяше плана на БНБ за национализация на дъщерната банка "Креди Агрикол" и прехвърлянето на сигурните активи от КТБ в новата държавна банка.

Oще: бнб  държавен фонд  иван искров  ктб  министерство на финансите  оман  омански фонд  петър чобанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани