92 млн. лева струват само на София балите, обяви екоминистър Нона Караджова в парламента | webcafe.bg
newscafe

Още милиони с шепи за софийския боклук...

Webcafe.bg
05.11.2010, 17:21 (обновена 06.11.2010, 10:11)
Бали с боклук

Снимка: © БГНЕС

Близо 100 млн. лева ни струват балите до момента - и така още няколко години...

Екоминистър Нона Караджова съобщи опашките на две очаквани новини по време на парламентарния контрол днес - ще се дават още милиони за софийските бали и депото в Суходол ще е отворено още няколко години, вместо да се готви за затваряне. Проблемът обаче е дали то няма да се запълни преди да е готов заводът за боклук.

Столичната община ще купи нова технология за уплътняването на депото за битови отпадъци в Суходол, така че да се удължи животът му до изграждането на завода за боклук, съобщи Караджова днес - без да даде повече подробности. По план заводът би трябвало да е готов до края на 2012-а, но този срок едва ли ще бъде спазен, тъй като Европейската комисия, която осигурява част от финансирането му, не е одобрила технологията.

Нона Караджова съобщи днес и колко е струвала само на софийските данъкоплатци сагата с балирането на отпадъците, която тече от 2005 г. - близо 91 млн. лева. Столична община има нужда от още 8.136 млн. лева, за да се изчистят окончателно балите, складирани на временните площадки край столицата. Така сумата става приблизително сто милиона лева. Тук обаче не влизат компенсациите, изплатени от държавната хазна на общините, съгласили се да приемат за депониране в сметищата си част от боклука. Подобна сметка направихме преди време в Webcafe.

Цената на бъдещия завод за преработката на смет е 209 млн. лeва, от които 81 млн. евро би трябвало да осигури Брюксел, 50 млн. евро са заем на София от Европейската инвестиционна банка, а останалите пари пак трябва да осигури Столичната община.

За периода, в който боклукът се балираше от 2005 г. до 2007 г., са опаковани 766 087 тона смет в 881 435 бали. Досега от тях са транспортирани до депа в страната 592 054 тона. Останалите трябва да бъдат закарани до депата на Цалапица, Ловеч, Карлово и Севлиево. Разходите ще са за сметка на Столична община, приемащите общини няма да получат компенсации за това, но държавата ще им помогне в реализацията на техни проекти по оперативната програма "Околна среда", които в момента се забавят. До отпускането на средства от ЕС, те ще тръгнат с държавно финансиране, посочи Караджова. Крайният срок за закопаване на балите е 31 март 2011 г.

Заради балите и липсата на завод за боклук Европейската комисия започна дело срещу България в съда на Европейския съюз.

По повод питане на Курумбашев дали ще се променя технологията на завода за преработка на отпадъците, каквато искане е отправила ЕК, Караджова заяви, че няма да се променя принципно. Всичко е уточнено с Брюксел относно последното им питане за икономическите ползи от проекта и обосновка за разходите на завода, както и за радиоактивността на съоръжението, каза екоминистърът. Технологията е най-модерната и остава същата, заяви тя.

За изпълнител на проекта е избран германско-българският консорциум "Хут-Станилов" с оферта за 209 млн. евро, като след пускането му в експлоатация Столична община ще плаща по 9.4 млн. лв. годишно за преработката на отпадъците.

Приключва и процедурите за завода за компостиране на сметта и депото за неопасни отпадъци, които са част от интегрираната система за управлението на отпадъците на София, каза още Караджова. До три месеца ще приключат обществените поръчки по тях и щял да се чака отговор за еврофинансирането.

Oще: бали  боклук  бюджет  депо  завод  нона караджова  общини  смет  сметища  столична община  суходол 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани