Съюзът на погребалните фирми смята да съди Столична община, ако тя разреши публично-частното партньорство при създаването на нови гробищни паркове | webcafe.bg
newscafe

Да те закопам за 7000 евро...

Webcafe.bg
25.05.2010, 14:08 (обновена 25.05.2010, 15:07)
Френски гробища

Снимка: © БГНЕС

Входът на Централни гробища в София едва ли изглежда като френските Пер Лашез, но това не е основание да се отваря нова ниша за частните гробари...

Нов бизнес се подготвя от известно навреме насам - частните гробища. Както подобава, най-напред в София, тъй като освен най-гъсто населен, това е и българският град с най-голям брой покойници.

Директната - и пиарска, реклама на частните покои за вечен живот тръгна доста преди шуменето около самото им разрешаване.

В началото на май стана ясно, че временна комисия в Столичната община обмисля старт на процедури за откриването на частни гробища в София. Новината дойде откъм главния архитект на столицата Петър Диков. Частните гробища ще са благоустроени, добре осветени и охранявани, но цените в тях ще са по-високи. Според шефа на комисията по култура, образование и вероизповедания в СОС Георги Белчев до 3 години София ще остане без нито едно гробно място. В момента парцели има само в „Бакърена фабрика".

Браншовият съюз на погребалните фирми в България обаче издигна глас срещу новия бизнес, който се заформя - при това в ущърб на потребителите.

Съюзът има намерение да даде под съд Столичната община, ако тя разреши публично-частно партньорство при създаването на нови гробищни паркове, заяви днес Стоян Макреев, секретар на Съюза на погребалните фирми в България пред PRO.BG.

По думите новият модел може да стане факт чрез промяна в наредбата за гробищните паркове. „Опасяваме се, че и тук може да се прояви проблем както с боклука. Имаме боклук,а няма къде да го складираме, имаме покойници, а няма да има къде да ги погребваме", заяви Макреев.

Според него ако промяната стане факт, ще скочат таксите, които фирмите плащат на общината за погребалната дейност и ще се оскъпи крайната цена за клиентите. „Протестите и демонстрациите са абсолютно излишни и в миналото не доведоха до нищо. Съдът ще каже доколко е законна тази наредба", заяви още Стоян Макреев.

Подготвените от общината наредби за гробищните паркове предвиждат изграждането на нови и разширението на вече съществуващи гробищни паркове да може да става и с публично-частно партньорство между общините и частни фирми. Промените регламентират и създаването на частни гробища в София, въпреки че такива, макар и да не са разрешени, вече съществуват.

Отдаването на парковете в ръцете на частни фирми ще доведе според Макреев както до монопол на пазара и повишаване на цената на услугата, която в момента е безплатна, така и до липсата на отговорност.

В момента гробното място на територията на общината за всеки неин жител е безплатно за първите 8 години, след което може да се закупи за 270 лева за 15 години, или за 570 лева „за вечни времена". За сравнение, парцелите в частни гробища тръгват от 2000 лева и стигат до цени като от 7000 евро за период от 90 години.

Oще: гробища  община  погребални фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.