Консумирал ли е властта си в ДАНС Пеевски | webcafe.bg
newscafe

Консумирал ли е в ДАНС Делян Пеевски

Webcafe.bg
07.10.2013, 16:45 (обновена 07.10.2013, 17:08)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Делян Пеевски прави всичко възможно да се върне като депутат в парламента

Накрая ще се окаже, че единственото потвърждение, че Делян Пеевски е бил шеф на ДАНС, макар и за ден, е интервюто, което даде на в. "Преса" и журналистката Валерия Велева от кабинета на председателя на агенцията.

Освен че се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и началниците направления в агенцията.

Самият той казва в писмо, публикувано от bTV, че с нито едно свое действие не е нарушил Конституцията и законите на Република България".

Не съм подписал нито един документ в ДАНС, не съм издал нито едно разпореждане, не съм се запознал с нито едно дело. По никакъв начин и от нито едно мое действие не е била накърнена независимостта на законодателната власт, за защитата на която е създаден институтът на "несъвместимостта", казва Пеевски.

Поводът е предстоящото заседание на КС, на което трябва да се реши дали той може да се върне в парламента като народен представител. Заради него броят на депутатите от БСП и ДПС е 119.

До този казус се стигна, след като на 14 юни Пеевски беше избран след 15-минутно "обсъждане" за шеф на ДАНС, още същата вечер избухнаха протести, довели до оттеглянето му на следващия ден. Преди това той положи клетва в парламента, по-късно се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров - в качеството си на шеф на ДАНС, и даде интервю на Велева.

Сега Пеевски отказва да се яви на изслушването в Конституционния съд утре, 8 октомври, с което ги уведомява в писмото, в което някой пиар е написал от негово име, че е жертва на "медии, политически и бизнес кръгове" и дори се оплаква, че е "сатанизиран" в публичното пространство. Пръв за сатанизирането му заговори лидерът на ДПС Лютви Местан, към чиято парламентарна група се числи вече трети мандат Пеевски.

"Тази възможност ми беше дадена въпреки натиска върху КС, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове, които неприкрито искаха да внушат на съда, че казусът е пределно ясен и само "задкулисието" се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ", пише Пеевски до КС.

От ДПС твърдят, че той на практика не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание.

Възможността да дам лично обяснение пред КС е израз на правото ми на защита срещу необосновани политически мотивирани твърдения на група народни представители, за които моето присъствие в парламента и изразяваните от мен позиции от парламентарната трибуна са очевидно неудобни", продължава писмото на Пеевски.

В писмото си до КС Пеевски обяснява, че би се явил на изслушването, ако "правото му на защита не е било прекъснато по начин, които прави личните му обяснения ненужни".

Според писмото Пеевски разбрал от медиите, че проектът за решение на случая му е внесен от докладчика Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - бел. р.) още в края на юли.

"В публикации в споменатите по-горе медии дори излезе информация за съдържанието на този проект. Не мога да си представя как е възможно първо да внесеш проект за решение и едва след това да преминеш към събирането на всички доказателства, относими към делото, които са задължителни по закон.

Разбирането на докладчика очевидно е, че личните обяснения на засегнатия народен представител нямат отношение към съществото на решението и изслушването им има само ритуален характер. Това за мен е напълно неприемливо, доколкото показва наличие на преднамереност в действията на съда и демонстрира предубедеността на докладчика по делото", пише Пеевски, който се води, че е следовател.

"Надявам се, че въпреки сатанизирането ми в публичното пространство от страна на отделни медии и политици, КС няма да позволи политическите аргументи да надделеят над юридическите", заключва Пеевски.

Oще: власт  данс  делян пеевски  депутат  интервю  конституция  председател 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.