Защо лекарите напускат България | webcafe.bg
newscafe

Защо лекарите си отиват

Webcafe.bg
20.11.2013, 16:48 (обновена 20.11.2013, 17:21)
Лекари

Д-р Радослав Наков: Все още живеем в нещо като комунизъм в България. Звучи ужасно, но губим надежда за бъдещето

От 1 януари догодина българи и румънци ще имат правото да работят във всяка страна-членка на ЕС. В тази връзка много български лекари вече са започнали активно да си търсят работа в други държави от 28-членния блок, съобщи BBC в свой репортаж по темата.

В репортажа си Ема Джейн Кирби разказва за срещата си с трима млади медици, сред които Камен Димитров. Когато Кирби го попитала какво мисли за това първо да изкара специализацията си в България, Камен се разсмял и заявил, че вече имал покана да специализира във Виена.

"Разбира се, че ще отида. Всеки иска да получи най-доброто за себе си, така че съм проучил възможностите в ЕС. Може и да се върна в България след специализацията, но вероятно ще остана във Виена или ще ида във Великобритания", заявил Димитров пред Кирби.

Неговите приятели Владимир Башлийски и Радислав Наков също обмислят да напуснат страната.

Скорошно проучване, направено сред студентите в Медицинския университет в София, показа, че над 80% от дипломиращите се медици планират да напуснат България.

"Има толкова много корупция в здравеопазването", обяснява позицията си и д-р Радислав Наков. "Все още живеем в нещо като комунизъм в България. Звучи ужасно, но губим надежда за бъдещето. Единственото ни предимство в момента е, че страната ни е член на Европейския съюз и човек може лесно да замине в чужбина", продължава медикът.

Д-р Башлийски пък се опитва да намери работа в болница в Бирмингам. "Дълго време обмислях какво да избера, казва той. - Наистина дълго време. Но не искам да остана в България. Тук системата е прогнила. Не виждам светлина в края на тунела. Надявам се да я открия в Бирмингам или в Лондон, или в Белгия, или някъде другаде", споделя той пред Ема Кирби.

Изборът

Проф. Мила Власковска, която е бивш заместник-министър на здравеопазването (по време на кабинета на ГЕРБ за близо 7 месеца - бел.р.), споделя с иронична усмивка пред BBC, че повечето й ученици вече са в чужбина.

"Миналия семестър 75 от студентите ми в последен курс вече бяха намерили места в друга страна от ЕС или в САЩ. Това е много голям проблем, но правим най-доброто, което можем. Надявам се, че ще се върнат в България и повече студенти ще се опитат да подобрят положението тук", споделя Власковска.

"В болница "Токуда" 34-годишният сърдечно-съдов хирург Димитър Балездров обикаля отделенията в здравното заведение със светлосинята си престилка и проверява кръвното налягане на възрастен пациент, когото е оперирал преди малко. Димитър е по средата на 24-часовото си дежурство, но вече изглежда уморен", разказва Ема Кирби.

"Не искам да се боря вече", заявява Балездров. "Искам просто да живея. Тъжно е. Това може да е вид предателство, но ще отида във Великобритания", продължава специалистът.

В България заплатите са най-ниски спрямо страните в ЕС и докторските възнаграждения не са изключение от това правило, коментира BBC.

Д-р Балездров печели около 800 паунда месечно - близо 950 евро. Ако работи същото във Великобритания, той ще печели 60-70 000 паунда годишно, пояснява Кирби.

Млади лекари като д-р Димитров, д-р Наков и д-р Башлийски могат да печелят десет пъти повече в Германия и Великобритания, отколкото в България.

"Но това е и етичен избор, морален избор", категоричен е Балездров.

"Ако остана тук - с толкова много лекари, които напускат България, мога да правя повече пари. Но ще трябва да правя неща, които не искам да правя. Ще трябва да оперирам хората заради парите - хора, които може да нямат наистина нужда от операция. Да, така стоят нещата тук с корупцията. Ако не го направя, няма да оцелея като доктор в България", разказва още д-р Балездров.

"Без вина"

Българското здравно министерство е наясно с изтичането на кадри от страната и твърди, че прави всичко възможно, за да реформира здравната система и да увеличи заплатите на лекарите.

"В новия бюджет има определени параметри за увеличаване възнаграждението на докторите в психиатричните клиники и работещите в спешните центрове", се посочва в позиция на МЗ до BBC.

Междувременно се чуват свирки и барабани, които озвучават началото на студентските протести срещу корупцията в страната, пише в репортажа си Ема Кирби.

Радислав Наков и Владимир Башлийски са участвали редовно в шествията, но когато репортерът от Би Би Си ги пита дали няма да се чувстват гузни да напуснат страната, чиито данъкоплатци са финансирали тяхното 5-годишно медицинско обучение, те са категорични:

"Наистина не се чувствам гузен", казва Башлийски. "Ако правителството не подкрепя и не цени младите си умове, това е резултатът. Ако нещата се променят, може и да се върна", продължава още той.

Д-р Наков е председател по външните въпроси на Асоциацията за развитие на медицинската общност - АРМО.

"Не молим за заплати като тези в Западна Европа - просто ни оставете да живеем по-добър живот - като другите постомунистически страни като Чехия и Полша. Във Великобритания, когато кажеш, че си лекар, веднага си уважаван от обществото, което не се случва тук. Смятам, че страни като Германия и Великобритания ще приемат едни образовани имигранти като нас", казва още д-р Наков.

Oще: българия  здравеопазване  лекари  медици  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.12.2013, 21:28

3 Polina Dimitrova | 12.12.201321:30

ДА СИ ПЛАТЯТ ПЪРВО ПАРИТЕ КОИТО НИЕ СМЕ ДАЛИ ДА
УЧАТ 'ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА' И ТОГАВА ДА ХОДЯТ МАЙНАТА СИ ПО СВЕТА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

2 ElenaStoyanova | 20.11.201320:55

Ние можем да разберем дали искаме нещо, едва след като сме го получили.
Да се движиш по пътя на желанията, означава да грешиш с кураж,
Това е забавлението да си жив Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 20.11.201319:31

Ами време е някой да преосмисли системата на безплатното образование мисля пък аз. Защо ние българите ще плащаме обучението на медицински кадри за Британия даречем. Просто пак сме изостанали - по света отдавна са намерили някакво приемливо решение на проблема - образованието е в една или друга степен платено, а зада го плащаш можеш да изтеглиш специални заеми при определени условия /апък за най-добрите има и най-различни стипендии - пак с определени условия/.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани