Плевнелив призова да не връщаме политиката на ГУЛАГ и Белене | webcafe.bg
newscafe

Плевнелив призова да не връщаме ГУЛАГ и Белене

Webcafe.bg, по БГНЕС
08.07.2014, 13:48 (обновена 08.07.2014, 13:56)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Президентът отново напомни за референдума и електронното гласуване

Президентът Росен Плевнелиев призова Европейският съюз и САЩ да действат решително и да не допускат връщане към реалполитиката от 19 век, довела до Първата и Втора световна война, до Холокоста, до ГУЛАГ и Белене.

По думите му гражданското общество по света е показало прогресивно мислене, за разлика от някои политически лидери, които действат с мислене от 19 век.

"Днес битката се води на други фронтове - върховенство на закона срещу зависимо правосъдие, стотици малки и средни фирми срещу шепа олигарси, модерния патриотизъм срещу криво разбрания национализъм, който изповядват включително някои политически лидери", каза президентът на конференция на тема "Върховенството на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда".

Според Плевнелиев българите са прекалено самокритични и имат чувство за провал и липса на посока, но прогрес има, посоката е правилна. "Променихме нещата за добро, направихме и грешки, но направихме правилен цивилизационен избор", настоя Плевнелиев.

Той подчерта, че без зачитането на закона не може да бъде гарантирано нищо друго - нито свободата на личността, нито бизнес инициатива", подчерта Плевнелиев. Важно е "да не минава номера", а всяко нарушение на закона да бъде преследвано и наказвано, каза още президентът.

България не е там, където искаме да бъде със своята чиста и свята република, заяви Плевнелиев. Той посочи, че върховенството на закона е основен принцип на демокрацията, която у нас се влошава.

Плевнелиев коментира и предстоящите предсрочни избори, като призова предизборната кампания да бъде по-добронамерена. "За да се спечели доверието трябва само труд, ден по ден в правилната посока и не, че един политик е победил друг. Това, което произвежда доверие е спазването на обещания и свършената смислена работа", анализира Плевнелиев. Необходима е промяна в подхода, спазване на уговорки, ясно поети ангажименти, принципни коалиции и не отлагане на проблема, посочи той.

Плевнелиев се обяви за повече прозрачност, публичност, "всичко на сайта", електронно правителство". Той припомни инициираното от него искане за референдум, в което е обърнал сериозно внимание на електронното гласуване. Според Плевнелиев то не трябва да се разглежда само като техника и улеснение, а като отношение към гражданите и бизнеса, а въвеждането му "праща България в 21 век".

Oще: европейски съюз  електронно гласуване  ес  плевнелиев  президент  росен плевнелиев  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани